- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

AVERTISMENT INSP. Coșmarul de pe litoralul românesc. Pericol de infecții după ce facem baie în mare

15 Aug, 23:26 • Constantin Cristina
Valorile indicatorului microbiologic E.coli au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită în apa mării de pe litoralul românesc. INSP trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul de infecții după ce ne îmbăiem în mare.
AVERTISMENT INSP. Coșmarul de pe litoralul românesc. Pericol de infecții după ce facem baie în mare

Sezonul estival cu o avantaje și dezavantaje în rândul lumii. Canicula este punctul forte când ne raportăm la litoralul românesc, însă dacă vorbim de apa mării, ne putem confrunta cu mari probleme, cum ar fi infecții și iritații ale pielii, infecții respiratorii, infecții ale urechilor sau diaree și alte probleme digestive, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: Este oficial! O nouă stațiune apare pe litoralul românesc. Ministrul economiei a semnat contractul astăzi

AVERTISMENT INSP. Coșmarul de pe litoralul românesc. Pericol de infecții după ce facem baie în mare

Din simplul motiv că apa mării sau apa dintr-o piscină nu au fost igienizate în mod corespunzător, acestea pot deveni cu ușurință o sursă de infecție care ne pot transforma o vacanță într-un adevărat coșmar.

Vara aceasta, în cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, s-a constatat că valorile indicatorului microbiologic E.coli au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită în apa mării.

Mai mult decât atât, INSP a dat asigurări cu privire la îmbăiatul în Marea Neagră și a transmis o serie de recomandări turiștilor pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri:

  • evitarea înghiţirii apei din mare;
  • îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calităţii apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator;
  • respectarea normelor generale de igienă;
    utilizarea grupurilor sanitare publice;
  • efectuarea duşurilor după îmbăiere,
  • consumul apei potabile doar din surse monitorizate şi avizate sanitar
litoralul românesc
litoralul românesc

Nu doar apa mării poate pune probleme înotătorilor de ocazie şi amatorilor de îmbăieri, ci şi o piscină care nu a fost corect igienizată sau apele râurilor sau lacurilor, care pot deveni sursă de infecţie.

„Otita de piscină poate provoca disconfort şi durere de ureche, uneori extrem de intensă şi care apare mai ales la atingere, cu roşeaţă şi îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzaţia de ureche înfundată, secreţii din ureche şi reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea şi febră şi umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii.

Infecţia micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală şi se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar şi cu ureche înfundată, secreţii. Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul şi deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului şi chiar cu durere”, a explicat dr. Covaci Anca, medic primar ORL în cadrul clinicii Medikali.

Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea şi nici vacanţa, specialistul recomandă alegerea piscinelor şi zonelor de înot curate şi bine întreţinute.

„Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteţi apela la unele personalizate, realizate de către audioprotezişti.

Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieşirea din apă, soluţii dezinfectante şi cu efect desicant, precum alcoolul boricat. Cel mai important, după fiecare şedinţă de înot, asiguraţi-vă că vă uscaţi urechile cu atenţie folosind o cârpă moale/colţul de la prosop sau şerveţele de hârtie. Înclinaţi-vă capul pe o parte şi trageţi uşor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, a precizat medical, potrivit unui comunicat de presă.

Alte articole: VIDEO. Situație nemaiîntâlnită! Turiștii s-au înghesuit să prindă o porție de mâncare pe litoralul românesc. „Lumea își punea cu mâna mâncarea în farfurii”