- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment neașteptat pentru românii care consumă cartofi. Greșeala care te bagă în spital

20 May, 10:19 • Bumbeneci Diana
Cartofii sunt delicioși în orice rețetă ai alege, însă câteva lucruri de care nu ții cont ar putea să îți provoace grave probleme de sănătate. Iată de ce trebuie să ții cont.
Avertisment neașteptat pentru românii care consumă cartofi. Greșeala care te bagă în spital

Cartofii, cunoscuți în România drept „leguma săracului” pentru că încă de la prima cultivare în țara noastră au fost accesibili tututor, sunt o componentă esențială în dieta multor români, dar puțini știu cât de important este modul în care sunt depozitați. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a oferit sfaturi esențiale pentru a evita degradarea cartofilor și potențialele riscuri pentru sănătate.

Depozitarea corectă a cartofilor

Pentru a prelungi durata de viață a cartofilor și a menține calitatea lor, este crucial să fie păstrați în locuri umbrite și bine aerisite. Expunerea la lumină și lipsa ventilației accelerează degradarea și pot duce la putrezirea tuberculilor.

Vezi și: Cartofii noi vânduți la preț de cireșe de mai! Cât trebuie să scoți din buzunar pentru 1KG

Păstrarea cartofilor în condiții optime

Pentru a preveni alterarea cartofilor, depozitați-i într-un loc umbros, departe de lumina directă a soarelui. Este important ca în acel loc să circule aerul pentru a evita degradarea.

Erori comune în depozitarea cartofilor

O greșeală frecventă este depozitarea cartofilor alături de fructe precum merele sau bananele, care emit etilenă, un gaz ce accelerează maturizarea și degradarea cartofilor.

Spălarea cartofilor înainte de depozitare

Evitați să spălați cartofii înainte de depozitare, deoarece umiditatea reziduală poate favoriza apariția mucegaiului.

Impactul condițiilor de depozitare asupra sănătății

Condițiile de depozitare pot avea implicații serioase asupra sănătății. Experții avertizează că expunerea la lumină și temperaturi inadecvate poate duce la formarea acrilamidei, o substanță cancerigenă.

Evitarea formării acrilamidei

Expunerea la lumină poate provoca pete verzi pe cartofi, care conțin acrilamidă, o substanță periculoasă ce poate cauza cancer, explică Belc.

Temperatura optimă pentru depozitare

Pentru a preveni creșterea nivelurilor de zahăr și formarea acrilamidei, cartofii nu trebuie depozitați la temperaturi sub 8 grade Celsius, cum ar fi în frigider.

„Atenție la cartofi! Nu trebuie depozitați pentru o perioadă îndelungată în frigider, sub 8 grade Celsius. Cantitatea de zahăr va crește, iar odată gătiți la cald, nivelul de acrilamidă va fi mai mare. (…)

Depozitarea în condiții ferite de lumină va ajuta la evitarea formării părților verzi care conțin multă acrilamidă”, a spus Nastasia Balc pentru DCMedical.

Ai mai putea citi și: Țeapă de proporții pentru românii care fac cumpărături de la piață. Merele de Voinești și cartofii de Lungulețu NU sunt din România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult