- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țeapă de proporții pentru românii care fac cumpărături de la piață. Merele de Voinești și cartofii de Lungulețu NU sunt din România

03 Apr, 10:13 • Bumbeneci Diana
Țeapa uriașă pe care și-au luat-o mai mulți români după ce au cumpărat mere de Voinești și cartofi de Lungulețu. Fructele și legumele nici măcar nu erau din țara noastră!
Țeapă de proporții pentru românii care fac cumpărături de la piață. Merele de Voinești și cartofii de Lungulețu NU sunt din România

Mai mulți români au aflat că au fost mințiți cu nerușinare după ce au plătit bani grei pentru a cumpăra fructe și legume din România. Se pare că acestea nici măcar nu sunt de la producători locali.

Merele de Voinești și cartofii de Lungulețu NU sunt din România

În acest context, DSVSA a decis să închidă un depozit din Dâmbovița. Mai mult, comisarii DSVSA au aplicat 25 de sancțiuni în urma controalelor. Ca de obicei, inspectorii au găsit nereguli foarte multe și au aplicat amenzi de peste 200.000 de lei, fiind totodată nevoiți să distrugă peste 106 litri de ulei de floarea-soarelui.

“Ca urmare a deficienţelor şi neregulilor constatate, şi totodată a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, au fost dispuse măsuri şi recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 206.400 de lei.

Totodată, s-a emis o ordonanţa de interzicere a activităţii pentru un depozit de legume şi fructe, o ordonanţă de suspendare pentru o unitate de fabricare pâine, produse proaspete de patiserie, plăcinte, specialităţi de panificaţie, checuri.

Astfel a fost distrusă o cantitate de 106 litri ulei de floarea-soarelui, ca urmare a faptului că operatorul economic nu a putut prezenta documente de provenienţă în vederea demonstrării trasabilităţii”, au precizat reprezentanții DSVSA Dâmboviţa.

mere de Voinești
mere de Voinești

Una dintre cele mai mari probleme constatate de către cei de la DSVSA era faptul că existau mai multe produse de import care erau scoase la vânzare drept produse românești. În teorie aceste produse proveneau din localități din Dâmbovița renumite pentru calitatea legumelor și fructelor cum ar fi Voinești sau Lungulețu. În practică erau din Polonia.

Lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe documentele emise de distribuitori/furnizori pot conduce la situaţia în care unele produse provenite din comerţ intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse în România (exemple: mere origine Polonia ca fiind de Voineşti, varză origine Macedonia ca fiind de Slobozia Moară, cartofi origine Spania ca fiind de Lunguleţu, etc.).

Inspectorii DSVSA au aplicat amenzi pentru foarte multe nereguli descoperite în teren
Astfel, atragem atenţia operatorilor economici să respecte întocmai prevederile Ordinului ANSVSA nr. 120/2022, precum şi prevederile legislaţiei europene privind trasabilitatea şi etichetarea“, au mai transmis inspectorii DSVSA.

Vezi și: Ministerul Muncii are planuri mari pentru români! Simona Bucura Oprescu: „Românii care au plecat la muncă peste hotare să revină acasă”

Tot pe marginea acestui subiect scandalos, specialiștii au preluat probe pentru a vedea dacă fructele și legumele sunt contaminate cu pesticide într-o măsură care nu e permisă de lege.

Menţionăm că în timpul controalelor efectuate de către inspectorii DSVSA Dâmboviţa s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide.

Contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. Totodată, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice”, au mai transmis reprezentanții DSVSA Dâmboviţa plecați pe teren.

Ai putea citi: Meteo 3-5 aprilie 2024. ANM anunță o nouă schimbare a vremii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult