- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avertisment pentru clienții Raiffeisen Bank! ANPC îndeamnă românii să dea banca în judecată din cauza ratelor umflate

11 Mar, 22:00 • Bumbeneci Diana
Raiffeisen Bank a mărit, fără drept, toate ratele românilor! ANPC le cere clienților băncii să dea banca în judecată!
Avertisment pentru clienții Raiffeisen Bank! ANPC îndeamnă românii să dea banca în judecată din cauza ratelor umflate

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă persoanelor fizice să recupereze sumele calculate greşit de Raiffeisen Bank, pentru dobânzile unor credite din perioada 2006-2009. Conform instituției sunt șanse să facă dreptate, deoarece până acum a fost achitat un procent de 92% din totalul sumelor respective.

ANPC învață românii cum să dea în judecată Raiffeisen Bank

“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă beneficiarilor – foşti şi actuali clienţi ai Raiffeisen Bank S.A, cu credite încheiate în LEI/EUR/USD, în perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, momentul emiterii Ordinului de Preşedinte ANPC, prin care s-a dispus restituirea sumelor reclaculate, în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi – să se prezinte la unităţile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite potrivit Ordinului amintit, ţinând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligaţia restituirii acestor sume”, a transmis ANPC, luni, printr-un comunicat de presă.

Ai putea citi și: Ultimă oră! Alegerile prezidențiale se vor organiza în septembrie 2024

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank

Dobânzile au fost calculate greșit, ratele au crescut

În urma unei acţiuni de control, echipele de comisari ANPC au constatat că operatorul economic Raiffeisen Bank a calculat dobânzile creditelor în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009, într-un mod eronat, ceea ce a dus la încasarea unor sume fără temei legal, de la debitori.

Ca atare, ANPC a sancţionat banca şi a dispus restituirea de către aceasta a sumelor încasate în plus, măsură consfinţită şi de sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde aceasta fusese constestată de operatorul economic. În situaţia descrisă, s-au aflat 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, în perioada menţionată, urmând a fi rambursate peste 19 milioane de euro consumatorilor afectaţi”, a menţionat sursa citată.

Maxim 10% din păgubiți încă nu au recuperat banii

Comisarii ANPC au mai ținut să transmită că până în prezent, calculul sumelor recuperate a rezultat că a fost achitat un procent estimat la 92% din totalul sumelor aferente acestui Ordin, banca argumetând că diferenţa de 8% a rezultat din existenţa unor contracte de credit pentru care titularii nu s-au prezentat la bancă.

“De aceea, ANPC recomandă consumatorilor persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, să se prezinte la oricare dintre sucursalele Raiffeisen Bank din ţară pentru a intra în posesia sumelor de rambursat, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc”, au mai precizat comisarii ANPC.

Nu rata azi: Ești plecat anul acesta în altă țară, dar vrei să votezi? MAE anunță documentele necesare anunțate de MAE pentru alegerile 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult