- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ești plecat anul acesta în altă țară, dar vrei să votezi? MAE anunță documentele necesare anunțate de MAE pentru alegerile 2024

11 Mar, 21:15 • Bumbeneci Diana
Procedura de votare prin corespondență pentru Diaspora: Iată documentele necesare anunțate de MAE pentru alegerile 2024
Ești plecat anul acesta în altă țară, dar vrei să votezi? MAE anunță documentele necesare anunțate de MAE pentru alegerile 2024

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut publică lista documentelor necesare pentru românii din diaspora care doresc să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.

Cum se poate vota din Diaspora

Conform MAE, la alegerile pentru președintele României și la cele pentru Senat și Camera Deputaților, cetățenii români cu drept de vot, aflați în străinătate, pot opta pentru exercitarea votului prin corespondență. Aceștia pot completa un formular online disponibil pe site-ul Autorității Electorale Permanente (www.votstrainatate.ro) începând cu data de 1 aprilie 2024.

Ai putea citi și: Ultimă oră! Alegerile prezidențiale se vor organiza în septembrie 2024

Pentru a fi înregistrați pentru votul prin corespondență, alegătorii români din străinătate trebuie să încarce pe site o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul legal de ședere, eliberat de autoritățile statului de reședință.

De asemenea, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării, numai dacă prezintă un document eliberat de autoritățile străine care atestă dreptul legal de ședere în țara respectivă.

secții de vot
secții de vot

În ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European, MAE precizează că nu există reglementări legale pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență.

Documente vot

Lista completă a documentelor care atestă dreptul legal de ședere în străinătate poate fi consultată  în documentul de mai sus.

Reguli simple pentru alegerile din vară

Pentru alegerile din 9 iunie 2024, s-au impus reguli speciale în ceea ce privește modalitatea de vot, inclusiv utilizarea unei singure urne speciale care poate fi deplasată doar în raza teritorială a respectivei secții de votare.

Dacă un alegător se află în localitatea de domiciliu sau reședință, dar nu poate ajunge la secția de votare, acesta poate vota prin intermediul urnei speciale, prezentând o cerere la secția de votare la care este arondat.

Pentru cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, aceștia pot vota prin intermediul urnei speciale la cea mai apropiată secție de votare, prezentând o cerere corespunzătoare.

Este important de menționat că în secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială conform regulilor stabilite.

Perioada electorală pentru aceste alegeri începe la 12 martie 2024 și se încheie la 3 zile de la publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial.

Ai mai putea citi și: Alegeri europarlamentare 2024. Câți europarlamentari trebuie să aibă fiecare stat membru UE

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult