- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment privind posibila dublare a preţului la gaze în România. Soluţiile propuse pentru protejarea consumatorilor

30 Jan, 17:27 • Cornel Ghimeșan
Asociația Energia Inteligentă (AEI) avertizează că expirarea plafonării pentru gaze și electricitate la sfârșitul lunii martie a anului viitor ar putea duce la o explozie a facturilor pentru gazele naturale, cu prețuri de două ori mai mari în luna aprilie a anului 2025.
Avertisment privind posibila dublare a preţului la gaze în România. Soluţiile propuse pentru protejarea consumatorilor

Avertisment privind posibila dublare a preţului la gaze în România. În prezent, legislația românească impune un preț plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, iar diferența dintre acest prag și costurile de achiziție ale furnizorilor este suportată de bugetul de stat. Cu toate acestea, începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea va expira, și AEI avertizează că prețurile ar putea să crească imediat, cu posibilitatea ca acestea să se dubleze.

Avertisment privind posibila dublare a preţului la gaze în România

În acest moment, românii plătesc pentru gazele naturale un preţ de 10 ori mai mic faţă de momentul dinaintea implementării plafonării preţului. Respectiv, luni, 29 ianuarie 2024, preţul pe Bursa TTF era de 27,850 euro/MWh. În august 2022, vorbeam despre 277,660 euro/MWh.

„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Citeşte şi: Lista alimentelor cu preț plafonat a fost actualizată. S-a decis scoaterea unor produse de pe listă și adăugarea altora

AEI propune guvernanților luarea de măsuri de urgență pentru a evita această creștere semnificativă a prețurilor la gaze. Asociația a prezentat o strategie și a solicitat guvernului să implementeze aceste măsuri pentru a proteja consumatorii.

Principalele soluții propuse includ:

  1. Lansarea unei ample campanii de informare și pregătire a consumatorilor în perspectiva reliberalizării pieței gazelor:
  2. Profesionalizarea instituțiilor cu atribuții de control în domeniu, cum ar fi ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC, cu accent pe acțiuni preventive pentru reducerea abuzurilor și prevenirea încălcărilor legale;
  3. Înființarea unei entități de soluționare alternativă a litigiilor pe piața energiei, dezvoltată în parteneriat public cu o asociație non-profit de specialitate;
  4. Suspendarea pe termen de trei ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie, care permit furnizorilor să prelungească contractele fără semnătura efectivă a clientului prin acte adiționale;
  5. Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru toate contractele nou încheiate, cu excepția prelungirilor prin acte adiționale, pentru a micșora impactul asupra prețului la gaze pentru consumatori cu aproximativ 16%.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunţă noi creşteri salariale după majorarea de 5%: „Vor exista majorări, în acord cu ce permite bugetul”

AEI subliniază că aceste măsuri sunt esențiale pentru a evita haosul pe piața energiei din România începând cu aprilie 2025, când plafonarea prețurilor la gaze va înceta să mai fie în vigoare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult