- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment sumbru al directorului OMC. Marile economii ale lumii riscă să intre în recesiune

16 Nov, 11:36 • Bumbeneci Diana
Ca urmare a războiului din Ucraina și a creșterii prețurilor la alimente și carburanți, marile economii riscă să intre în recesiune. Anunțul a fost făcut de directorul Organizației Mondiale a Comerțului.
Avertisment sumbru al directorului OMC. Marile economii ale lumii riscă să intre în recesiune

Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, a avertizat în cursul acestei dimineți că mai multe economii importante se confruntă cu un risc extrem de mare de a aluneca în recesiune, ca urmare a războiului din Ucraina, a creșterii prețurilor la alimente și carburanți, adăugând că inflația accelerată afectează perspectivele globale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Marile economii ale lumii riscă să intre în recesiune, anunță liderul OMC

„Este posibil să nu se întâmple peste tot, dar mai multe țări importante riscă să alunece în recesiune. Desigur, impactul poate fi destul de semnificativ pentru piețele emergente și țările sărace, care au nevoie de cererea externă venită din partea țărilor dezvoltate pentru a-și reveni”, a spus Ngozi Okonjo-Iweala cu ocazia reuniuni liderilor G20 de la Bali, Indonezia.

Avertisment sumbru al directorului OMC. Marile economii ale lumii riscă să intre în recesiune
Avertisment sumbru al directorului OMC. Marile economii ale lumii riscă să intre în recesiune

În luna octombrie a acestui an, reprezentanții Organizației Mondiale a Comerțului au transmis că se așteaptă ca schimburile comerciale mondiale să crească în viitorul apropiat cu doar 1% în 2023, o încetinire semnificativă față de avansul de 3,5% prognozat pentru acest an.

„Sunt atât de multe incertitudini și majoritatea riscurilor sunt orientate în jos”, precum consecințele războiului din Ucraina și efectele inflației, a adăugat directorul general al OMC.

Cea de-a doua zi a discuțiilor dintre liderii G20 a suferit modificări de program din cauza unei reuniuni de urgență organizată pentru a discuta informațiile referitoare la o rachetă care a aterizat pe teritoriul Poloniei, ceea ce crește incertitudinea cu privire la consecințele economice ale războiului din Ucraina.

Ai mai putea citi și: Începând cu ora 11:00 Consiliul național de securitate se reunește din nou după incidentul din Polonia

Okonjo-Iweala a mai explicat în acest context că a lansat un apel către liderii G20 să elimine restricțiile cu privire la exporturile de alimente. Este vorba despre seturile de restricții care s-au înmulțit și afectează țările sărace prin majorarea prețurilor la alimentele necesare traiului de zi cu zi.

De partea cealaltă, una dintre puținele evoluțiipozitive menționate de Okonjo-Iweala este întâlnirea dintre președintele SUA, Joe Biden și liderul chinez, Xi Jinping, cu ocazia summitului G20.

„Este întotdeauna bine când primele două economii ale lumii discută între ele. Cu siguranță, când vine vorba de comerț, este foarte bine”, a spus directorul OMC.

Okonjo-Iweala s-a declarat „foarte încrezătoare” că vor putea fi realizate progrese în reformarea sistemului de soluționare a disputelor în cadrul OMC, reforme care au fost paralizate după ce în 2019 administrația Trump a blocat numirea unor judecători pentru corpul de apel care arbitrează disputele comerciale globale.

Reiterăm faptul că la una dintre reuniunile organizate în luna septembrie, miniștrii Comerțului din grupul celor șapte state puternic industrializate (G7) au convenit să lucreze spre punerea la punct a unui sistem funcțional de soluționare a disputelor în cadrul OMC, până în 2024.

Ai mai putea citi și: Atac al Rusiei sau apărare a Ucrainei? Generalul (r) Virgil Bălăceanu „NU începi o operație care înseamnă lovirea unui stat membru NATO lovind un obiectiv care reprezintă o fermă, provocând daune unui tractor”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult