- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment sumbru cu privire la falimentul personal al românilor! Mircea Coșea: „E o distrugere clară și precisă a clasei mijlocii!”

11 Apr, 17:44 • Bumbeneci Diana
Românii intră accelerat în faliment personal. Mircea Coșea: "E o distrugere clară și precisă a clasei mijlocii!"
Avertisment sumbru cu privire la falimentul personal al românilor! Mircea Coșea: „E o distrugere clară și precisă a clasei mijlocii!

În primele două luni din acest an, românii au depus cereri de intrare în faliment personal cât pentru jumătate din întreg anul 2023. Informația a fost confirmată oficial de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Românii, tot mai mult către faliment

Creșterea acestui fenomen semnalează degradarea condițiilor economice la nivelul întregii societăți, avertizează Mircea Coșea, doctor în economie și fost ministru, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

„Este un fenomen pe care l-am anticipat aproape cu un an în urmă (…) Mi-a fost teamă întotdeauna de apariția acestui faliment personal, dar iată că el începe să apară.

E un lucru grav, pentru că asta înseamnă o distrugere într-o manieră clară și precisă a business-ului. Nu cel mare, ci acela al clasei mijlocii, al întreprinderilor mici și mijlocii, care nu mai pot să facă față aceste situații din ce în ce mai presante din punct de vedere al cheltuielilor. Sunt cheltuieli cu energia care rămân foarte mari.

Vezi și: Românii se vor lovi de noi scumpiri din cauza războiului din Israel. Mircea Coșea: „Dacă Iranul mişcă din acest punct de vedere, imediat va fi o intervenţia la nivel aproape global şi ne va afecta şi pe noi”

Mircea Coșea, despre faliment
Mircea Coșea, despre faliment

Ultimele date arată că, în România, costul energiei e cel mai mare din Europa. Apar costuri importante cu carburantul, care este folosit de orice fel de activitate economică. Sunt prețurile care se măresc la tot ceea ce înseamnă consum imediat de bunuri materiale, de bunuri alimentare. Iar efectele ordonanței-trenuleț încep să fie vizibile. Numărul mare de falimente și de insolvențe este reprezentat statistic într-o manieră foarte clară. Sunt mii de societăți care dispar (…)

Mircea Coșea: Falimentul personal este o situație gravă nu doar la nivel individual, ci și la nivelul societății
Datoria de la bancă are întotdeauna o garanție. La categoria întreprinderi mici și mijlocii sau în cazul persoanelor fizice care au vrut să cumpere un apartament, cele mai multe (credite) sunt garantate de ceea ce înseamnă proprietate. În România, asta înseamnă casă, apartament iar pericolul este ca ei ca să-și piardă proprietatea pe care o au, în principal locuința. Situația se agravează, pentru că are un efect imediat pe piața imobiliară, unde se distorsionează cererea și oferta.

Falimentul personal este o situație gravă nu numai la nivelul individului, ci și la nivelul întregii societăți, al condițiilor de viață, pentru că se desființează locuri de muncă și crește șomajul, din păcate.

Și aici sigur că un rol important ar trebui să-l aibă ceea ce se întâmplă acum: adică, o schimbare de atitudine prin aceste alegeri. Alegerile trebuie să vină cu programe, cu reforme. Noi trebuie să-i votăm pe cei care ne promit că aceste situații vor fi ameliorate.

Ori, deocamdată, nu văd niciun fel de interes. Nimic care să rezolve o situație ce devine alarmantă”, a spus profesorul Mircea Coșea la Antena 3 CNN.

Vezi și: Ministrul Energiei, anunț pentru milioane de români care plătesc facturi. „Problema este că, din păcate, statul român n-a plătit întotdeauna la timp furnizorii”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult