- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment sumbru din partea liderului Agenției Internaționale a Energiei. „Următoarea iarnă va fi dificilă”

25 Nov, 10:18 • Bumbeneci Diana
Șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol a făcut noi estimări cu privire la criza energetică din Europa. Conform acestuia, iarna 2022 ar putea trece cu bine, însă în 2023-2024 vor fi mari probleme!
Avertisment sumbru din partea liderului Agenției Internaționale a Energiei. „Următoarea iarnă va fi dificilă”

În următoarele luni, țările din spațiul European vor face față crizei energetice, asta datorită rezervelor considerabile. Deși previziunile pentru lunile următoare sunt mai bune, se pare că Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, a avertizat șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite AP, citat de Agerpres.

Europa ar putea raporta o criză a energiei în 2023-2024

Fără să mai calculeze și alte evenimente ce pot apărea brusc, „Europa va depăși această iarnă cu unele dificultăţi economice şi sociale”, în urma rezultatului eforturilor de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti şi a majorării costurilor cu energia, din cauza războiului din Ucraina. Cu toate acestea însă, „următoarea iarnă va fi dificilă”, a apreciat directorul general al IEA la o conferinţă organizată la Berlin.

Liderul Agenției Internaționale a Energiei a mai transmis, în acest context, că livrările de gaze rusești către Europa ar putea fi oprite complet anul viitor, în timp ce cererea din China pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pare să se redreseze, în urma revenirii economiei după pandemie.

IEA estimează că noile capacități de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

Fatih Birol - liderul Agenției Internaționale a Energiei
Fatih Birol – liderul Agenției Internaționale a Energiei

„Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să se pregătească acum pentru anul viitor”, a declarat Birol, explicând și că solidaritatea în rândul statelor europene reprezintă cheia.

Șeful IEA mai este de părere că țara condusă de Vladimir Putin se poate aștepta să simtă unele efecte costisitoare ale opririi achizițiilor de energie de către cumpărătorii din Europa, în urma invadării Ucrainei.

Înainte de a începe conflictul cu ucrainenii, Rusia livra aproximativ 75% din gaze și 55% din petrolul de care avea nevoie Europa. Acum, Moscova este nevoită să găsească acum alte piețe pentru exporturile sale de energie, a explicat Birol. Potrivit oficialului, este mai mult ca sigur că „Rusia va pierde bătălia cu energia”. Mai mult, calculele IEA scot în evidență faptul că până în 2030 Moscova va pierde venituri de aproximativ 1.000 miliarde de dolari din cauza războiului declanșat în Ucraina.

Chiar dacă întreaga criză energetică afectează sever statele în curs de dezvoltare, șeful IEA mai este de părere că le va ajuta să accelereze tranziția la soluții alternative pentru combustibilii fosili, dar va fi necesară majorarea investițiilor.

Citește și: Este vestea zilei! Se modifică legea pensiilor! Ce bani vor primi românii, din 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult