- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertizare ANPC! NU cumpărați carne de miel sau ouă de pe marginea drumului sau din portbagajele mașinilor

10 Apr, 08:43 • Constantin Cristina
ANPC îndeamnă lumea să evite achiziționarea cărnii de miel sau a ouălor de pe marginea drumului sau din portbagajele mașinilor înainte de Paște, chiar dacă prețul oferit este unul mai mic. Ce pericol ar putea fi pentru români.
Avertizare ANPC! NU cumpărați carne de miel sau ouă de pe marginea drumului sau din portbagajele mașinilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) trage un semnal de alarmă și sfătuiește lumea să nu cumpere carne de miel din portbagajele mașinilor care trec pe drum sau ouă de pe marginea drumului. Acest lucru este valabil înainte de sărbători, deoarece pot fi expuși riscului, a explicat economedia.ro.

Vezi și: Unde se găsește cea mai ieftină carne de miel din România. „Acesta este prețul corect, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg”

„Evitaţi cumpărarea cărnii de miel de la persoane şi din locuri neautorizate, din <> şi a ouălor de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic”, spune directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

ANPC avertizează consumatorii să evite carnea de miel și ouăle cumpărate din locuri nesigure

Paul Anghel îi avertizează pe cumpărători că pentru a fi siguri că sănătatea nu va fi afectată, produsul trebuie să prezinte ștampila de control sanitar-veterinar, aceasta este garanția produsului că este în regulă.

„Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris, duminică, Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

ANPC
ANPC

 

Consumatorul se poate uita și la textura produsului și astfel își poate da seama dacă este proaspăt sau nu. De exemplu la suprafață, carnea trebuie să aibă la suprafață o peliculă urcată, de culoare roz până la roșie, să fie uscată, elastică și să aibă un miros specific proaspătului.

„Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”, arată directorul general ANPC.

În cazul ouălor, directorul general avertizează necunoscătorii să nu le cumpere dacă acestea se regăsesc la marginea drumului.

„Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: : categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, adaugă directorul ANPC.

Mai mult, trebuie să fim atenți și la vopsitul ouălor, mai ales că în această perioadă va fi folosită de toată lumea. Consumatorii trebuie să aibă în vedere să citească cu atenție eticheta pe care scrie data de expirare, numele producătorului, lista ingredientelor și cea a instrucțiunilor.

„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează directorul general al ANPC.

Alte articole: În perioada Paștelui, consumul de ouă va crește cu 50%. Ultimele date publicate de specialiști