- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Banca Europeană de Investiții cofinanțează Autostrada Moldovei (A7). Ce prevede memorandumul Guvernului pentru ședința de azi

09 Nov, 10:12 • Bumbeneci Diana
România ia 600 de milioane de Euro împrumut de la BEI. Banii sunt pentru cofinanțarea Autostrăzii Moldovei (A7). Memorandum în Guvern.
Banca Europeană de Investiții cofinanțează Autostrada Moldovei (A7). Ce prevede memorandumul Guvernului pentru ședința de azi

Guvernul aprobă un împrumut de 600 de milioane de Euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Banii de la Bancă vin pentru cofinanțarea Autostrăzii Moldovei A7, potrivit unui Memorandum care urmează să fie discutat joi, 9 noiembrie în ședința Executivului.

Banca Europeană de Investiții cofinanțează Autostrada Moldovei (A7)

Se ia în calcul un nou Memorandum pentru finanțarea proiectelor de autostradă din Planul Național de Redresare și Reziliență după ce pe 20 octombrie a fost avizat împrumutul de 200 de milioane de Euro pentru loturile UMB de pe Autostrada Transilvania. Contractul de finanțare între România și BEI pentru cele 600 de milioane de Euro destinate cofinanțării celor 13 loturi dintre Ploiești și Pascani 9319 km.) a fost semnat în iunie 2023.

Vezi și: Sprijin de la stat pentru români. „Se acordă vouchere de 72.500 de lei”

Autostrada A7
Autostrada A7

„Pentru sprijinirea realizării autostrăzii A3, BEI a fost de acord cu acordarea unui împrumut în valoare de până la 200 mil. Euro, în timp ce pentru sprijinirea realizării autostrăzii A7, BEI a fost de acord cu acordarea unei serii de împrumuturi în valoare cumulată de până la 1.200 mil. Euro. Valoarea estimată a proiectului este de 6.716,65 mil. Euro2 (cu TVA), alocarea aferentă dinPNRR fiind în sumă de 1.949 mil. Euro.

Diferența, până la concurența valorii totale, urmează a fi acoperită de la bugetul de stat. Împrumutul în valoare de 600 mil. Euro va sprijini autoritățile române în acoperirea acestei contribuții prin finanțarea deficitului bugetului de stat creat pe parcursul implementării proiectului. Proiectul ce face obiectul acestui contract de finanțare este compus din patru secțiuni ale autostrăzii A7, după cum urmează: 1.Ploiești-Buzău (63,25 km), 2. Buzău-Focșani (82,44 km), 3.

Focșani-Bacău (95,90 km) și Bacău – Pașcani (77,39 km). Implementarea proiectului a demarat în august 2022 și se estimează a se finaliza în trim. IV 2025. MTI va avea, în continuare, întreaga autoritate şi responsabilitate pentru realizarea proiectului, implementarea efectivă a investiției fiind asigurată prin CNAIR.” -Memorandum Guvern pentru împrumutul A 7.

Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de până la 25 ani pentru opțiunea de rambursare în mai multe rate, respectiv 16 ani în cazul rambursării într-o singură tranșă (bullet), mai arată documentul.

Cu excepția lotului dintre Pietroasele și Buzău (14 km.) unde contractul cu Nurol va fi semnat cel mai probabil până la sfârșitul lunii, toate loturile de pe A 7 sunt în execuție, iar în toamna anului viitor se vor deschide primele două loturi între Ploiești și Pietroasele (49 km.) și cel puțin două loturi ale UMB pe secțiunea Buzău-Focșani.

Poți citi: Document oficial. Peste 3 milioane de români află de la cine vor primi facturile după preluarea Enel România de către grecii de la PPC

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult