- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite. Tot mai multe voci încep să amintească de criza din 2008

28 Mar, 22:18 • Cornel Ghimeșan
Băncile din zona euro trec printr-o perioadă extrem de delicată. În ultimele cinci luni, acestea s-au confruntat cu retrageri istorice de bani din depozite, iar tot mai multe voci încep să amintească de criza economică din 2008.
Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite. Tot mai multe voci încep să amintească de criza din 2008

Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite. Acest val uriaș de retrageri de bani se datorează în primul rând dobânzilor oferite pentru depozitele la vedere, infime în raport cu inflația din zona euro, potrivit Ziare.com.

Citește și Conturile mai multor clienți ai unei bănci au fost golite în urma unui atac cibernetic

Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite

Potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală Europeană, în ultimele cinci luni, de la băncile din zona euro au fost retrase 214 de miliarde de euro.

Nivelul record a fost atins în luna februarie 2023, atunci când din băncile din zona euro a fost retrasă suma de 71,4 miliarde de euro fiind cel mai mare val de retrageri de când se țin înregistrările statistice, respectiv anul 1997.

Mai mult, depozitele gospodăriilor au scăzut cu 20,6 miliarde euro, înregistrând cea mai mare scădere de când aceste date au început să fie colectate în 2003.

Astfel, retragerile de 214 miliarde euro din perioada octombrie – februarie reprezintă 1,5% din cele aproape 14 trilioane de euro pe care băncile din zona euro le dețineau în depozite.

Nici băncile americane nu stau prea bine la acest capitol. De exemplu, în ultimul an, deponenții au scos 500 de miliarde de dolari din băncile americane.

Acest fenomen a luat amploare și în Marea Britanie, unde au existat ieșiri similare de depozite ale clienților corporativi, care au retras 20,3 miliarde de lire sterline de la bănci în ianuarie, un record de când aceste date au început să fie colectate în 2009.

După ce băncile din zona euro au întârziat să transfere ratele mai mari ale dobânzilor către deponenți, Banca Centrală Europeană și-a ridicat rata de depozit la 3% în această lună, dar cea mai mare rată de dobândă oferită de băncile germane pentru depozitele la vedere este de 1,6%. Iar acest lucru i-a determinat pe deponenți să opteze pentru depozitele la termen, cu dobânzi mai mari, în locul celor la vedere.

În luna februarie, depozitele overnight la băncile din zona euro au scăzut cu 140 de miliarde de euro ducând scăderea din ultimele șase luni la 512 de miliarde de euro.

Însă, în ultimele șase luni, acest lucru a fost parțial compensat de o creștere a depozitelor cu o scadență convenită de până la doi ani, care au crescut cu 83 miliarde de euro în februarie și cu 476,3 miliarde euro.

Totodată, în fondurile pieței monetare și în titluri de creanță emise de bănci au fost plasați mai mulți bani.

Banca Centrală susține că unele dintre depozitele retrase au fost investite înapoi în băncile din zona euro, care s-au finanțat prin emiterea de obligațiuni de 155 de miliarde de euro – mai mult de două treimi dintre ele fiind titluri de valoare pe termen lung.

”Datele arată că deținătorii au continuat să-și consolideze numerarul în forme de bani mai puțin lichide, dar cu randament mai ridicat”, a spus Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de cercetare Capital Economics, potrivit Financial Times

Citește și Cât de riscat este să îți ții economiile în bănci? Cât câștigi din dobândă în această situație

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult