- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la stat! Cine sunt românii care vor primi anual ajutoare sub forma unor tichete de valoare

08 Dec, 20:24 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru români! Camera Deputaților a adoptat un proiect de de lege potrivit căruia persoanele cu handicap vor beneficia anual de bani de la stat sub forma unor tichete de valoare, pentru recuperare sau reabilitare.
Bani de la stat! Cine sunt românii care vor primi anual ajutoare sub forma unor tichete de valoare

Potrivit noului proiect de lege, tichetele pentru recuperare sau reabilitare vor fi acordate la recomandarea medicului de familie sau a unui specialist, potrivit bugetul.ro.

Citește și Raiffeisen Bank, mesaj pentru toți românii, după ce Austria a refuzat aderarea României la Schengen. Ce decizii ia banca la care au conturi milioane de persoane

Cine sunt românii care vor primi anual ajutoare sub forma unor tichete de valoare

Noile măsuri fac parte dintr-un proiect de lege privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării.

Astfel, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Tichetele vor putea fi folosite pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.

Noile ajutoare de stat vor fi acordate la recomandarea medicului de familie sau a unui specialist, pe baza unui plan de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a unui plan individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Potrivit inițiatorilor proiectului, valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabili

Aceștia spun că metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al Ministrului Sănătății și a celui al Muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a noului proiect de lege.

Beneficiarii vor primi aceste tichete cel mai probabil la sfârșitul lunii martie 2023, dacă Guvernul stabilește valoarea tichetului imediat după intrarea în vigoare a noii legi.

Citește și Vouchere pentru plata facturilor la energie. Când vor intra banii pe card şi cum se va face plata

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult