- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la stat pentru elevi. Condițiile impuse pentru premierea în bani

08 Apr, 21:00 • Alexe Raluca
Elevii care au obținut distincții și premii la alte concursuri decât cele aprobate anual de către Ministerul Educației pot fi premiați de autoritățile locale.
Bani de la stat pentru elevi. Condițiile impuse pentru premierea în bani

Un proiect de lege inițiat de către parlamentari PSD, care prevede că elevii care au obținut distincții, medalii, premii și la alte concursuri decât cele din listele aprobate anual de Ministerul Educației pot fi premiați de către autoritățile administrației publice locale, a fost adoptat luni de Senatul României. Pentru a fi pus în vigoare, mai are nevoie de acordul Camerei Deputaților și de promulgarea președintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Vin bani de la stat pentru fermieri. Ministerul Agriculturii anunță când vor fi plătite subvențiile de 100 de euro la hectar

Bani de la stat pentru acești elevi

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare premierea de către autoritățile administrației publice locale a elevilor cu rezultate deosebite în excelența școlară, a celor care au obținut media 10 la examenul de evaluare națională sau la examenul de bacalaureat, precum și a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Votul Senatului a fost în calitate de prim for sesizat, iar acum proiectul de lege urmează să fie votat de Camera Deputaților, care este for decizional.

„Consiliului local/judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti poate asigura fonduri pentru premierea elevilor care au obţinut distincţii, medalii, premii şi la alte concursuri decât cele din listele aprobate anual de Ministerul Educaţiei, precum şi celor care au obţinut media 10 la examenul de evaluare naţională, la examenul de bacalaureat şi cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, în limita bugetului aprobat şi în condiţiile regulamentului aprobat”, arată proiectul de lege.

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a transmis, la începutul lui 2024, că tichetele educaționale în valoare de 500 de lei acordate elevilor care provin din familii cu situație financiară precară au început să fie alimentate cu bani. Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite îmbrăcăminte necesară frecventării școlii și grădiniței, potrivit OUG nr. 83/2023.

Părinții trebuie să știe că nu pot folosi cardurile pentru retragere de numerar. În plus, mai există și alte reglementări în ceea ce rpivește aceste carduri:

– Cardurile educaționale pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Suma virată poate fi utilizată pe tot parcursul anului școlar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
– Tichetul social are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
– Sprijinul financiar de 500 de lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică.

Citește și: Decizia luată de Guvern. 1.000 de lei, bani de la stat pentru cei care îndeplinesc o anumită condiție

Tags: