- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la supermarket pentru români. Comercianții care nu respectă regula primesc amenzi de peste 20.000 de lei

01 Mar, 17:02 • Bumbeneci Diana
55.000 operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma online RetuRO Sistem Garanţie-Returnare. Începând de azi, agenții economici care nu oferă bani pentru reciclare românilor ce revin la supermarket vor fi amendați.
Bani de la supermarket pentru români. Comercianții care nu respectă regula primesc amenzi de peste 20.000 de lei

Bani pentru românii care merg la supermarket. RetuRO Sistem Garanţie-Returnare S.A., administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), a transmis astăzi că, până la data de 28 februarie 2023, şi-au activat conturile de utilizatori în platforma online un număr de 55.000 operatori economici. D

in numărul total, 23.145 au finalizat înregistrarea conform procedurii prevăzute de lege. Cei care nu au finalizat procedura și nu vor să ofere bani românilor pentru produsele reciclate vor primi amendă.

Bani de la supermarket pentru români

„RetuRO face un apel către companiile care se află în stadii intermediare de înregistrare dar şi către cele care, încă, nu au iniţiat acest proces, să parcurgă în zilele următoare toţi paşii necesari şi să finalizeze cât mai rapid procedura de înregistrare”, a transmis, miercuri, RetuRO, într-un comunicatb de presă.

Potrivit reprezentanților RetuRo,  toţi agenţii economici din țara noastră care îşi încep activitatea după 28 Februarie 2023, trebuie să se înregistreze în baza de date a SGR.

„Suntem dedicaţi misiunii noastre de a implementa SGR şi de a asigura succesul acestui proiect de mediu de importanţă strategică, astfel încât acesta să devină operaţional la 30 noiembrie 2023. (…) Suntem încrezători că vom putea implementa cu succes Sistemul de Garanţie-Returnare împreună cu toţi operatorii economici înscrişi şi îi încurajăm şi pe restul să se înregistreze pe platforma SGR pentru a-şi îndeplini obligaţiile legale şi a contribui alături de noi la protejarea mediului înconjurător. Împreună putem crea un viitor mai sustenabil pentru noi toţi”, a declarat – Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A .

Imediat după această etapă de înregistrare, RetuRO va începe procedura de semnare a contractelor cu operatorii economici care s-au înregistrat în baza de date SGR. Încheierea contractelor se va face tot prin intermediul platformei www.returosgr.ro.

De partea cealaltă, Garda Neţională de Mediu a confirmat că au început controalele în toată ţara pentru a verifica conformarea agenţilor economici la obligaţia de înscriere în baza de date a SGR.

Citește și: Produsele care apar pe 1 martie în magazinele Lidl. Românii se vor bate pe oferte

Retur la supermarket
Retur la supermarket

„Controlul demarat astăzi de GNM va continua până la finalul lunii martie şi îi vizează pe operatorii economici care nu au respectat obligaţiile prevăzute de HG 1074/2001. Conform aceluiaşi act normativ, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.

Într-o primă fază, în cazul în care vor constata nerespectarea obligaţiei de înscriere, comisarii GNM vor emite avertismente şi vor impune conformarea operatorului economic în maxim 30 de zile. După expirarea perioadei de conformare, comisarii vor reveni la agentul economic avertizat şi, în cazul în care vor constata în continuare neconformităţi, vor aplica sancţiunile prevăzute de lege”, a transmis Garda de Mediu.

Regula se aplică în România pentru operatorii economici, dar și pentru producători/importatori şi comercianţi de băuturi – apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1l şi 3l.

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 0,50 bani atunci când vor cumpăra de la supermarket. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv.

Vezi și: Ce conține, de fapt, pâinea din Lidl, Auchan, Kaufland, Carrefour sau alte supermarketuri. Avertisment pentru populație

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult