- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani pentru fermierii români. Se dau până la 280.000 de euro

19 Jan, 16:30 • Bumbeneci Diana
Bani de la Ministerul Agriculturii pentru fermierii români din sectorul vegetal. Se dau până la 280.000 de euro.
Bani pentru fermierii români. Se dau până la 280.000 de euro

Sunt vești bune pentru fermieri. Ministerul Agriculturii va oferi un grant direct fermierilor români care activează în sectorul vegetal, iar suma pentru fiecare poate ajunge până la 280.000 de euro.

Bani de la MADR pentru fermierii români

În Ședința de Guvern din 18 ianuarie 2024 a fost aprobată Ordonanța privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Prezentul act normativ vizează acordarea unui grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022.

Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro / hectar, ce se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari.

Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/ cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

Vezi și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani

Fonduri nerambursabile pentru fermieri
Fonduri nerambursabile pentru fermieri

Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 1.200.000.000 lei reprezentând echivalentul a 243.239.956 euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024. Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menționat de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Beneficiarii sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, respectiv producători agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere în scopul obținerii producției de cereale și semințe oleaginoase.

Condițiile de eligibilitate sunt următoarele:

a) depunerea unei cereri de plată în anul 2023, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute în anexa nr. 1 până la termenul limită de depunere din anul 2023

b) beneficiarii nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ai mai putea citi: Modificări istorice în circulația rutieră. Se schimbă tot ce știam despre permisul categorie B în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult