- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani pentru românii care vor să se branșeze la rețeaua de apă și canalizare. Condiții de înscriere

03 Nov, 18:02 • Stefan Simion
Programul ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare” va debuta pe data de 4 decembrie 2023, a anunțat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Cea de-a treia rundă a programului prin care românii se pot racorda la rețeaua de apă și canalizare are un buget de 653.631.300 lei, cu TVA inclusă, finanțare din PNRR.
Bani pentru românii care vor să se branșeze la rețeaua de apă și canalizare. Condiții de înscriere

Statul le dă bani românilor în cadrul programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, fiind vorba despre peste 10.000 de lei. Cea de-a treia ediție a programului debutează pe 4 decembrie 2023 și se încheie pe 9 februarie 2024 sau până la epuizarea bugetului alocat, potrivit fonduri-structurale.ro

Programul are ca scop sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată/membru de familie) pentru plata cheltuielilor de racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare.

Citeste si Prima Casă 2024. Informații disponibile despre programul care facilitează achiziția de locuințe

Cum primești bani de la stat ca să te legi la apă și canalizare. Condiții de înscriere

Cei interesați să se înscrie în acest program trebuie să trimită cereri de finanțare, la Administraţia Fondului pentru Mediu, prin aplicaţia informatică destinată programului, disponibilă pe site-ul instituţiei.

Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii de servicii de utilităţi publice/operatorii regionali de servicii de utilităţi publice din sectorul de apă/apă uzată. Pentru a fi eligibili, aceştia sunt obligați să încheie parteneriate (în calitate de Lideri), cu Unităţi Administrativ – Teritoriale (UAT) sau cu Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), anunță AFM.

bani

Solicitantul finanțării/partenerii trebuie să se încadreze în tipurile de solicitanți eligibili:

  • Operatorii Locali (OL) din sectorul de apă/apă uzată, trebuie să fie licențiați de către ANRSC pentru operarea sistemului public de alimentare și/sau canalizare; sa aibă în gestiune directă serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, conform prevederilor Legii nr. 241/ 2006, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 51/ 2006, cu modificările și completările ulterioare.
  • Operatorii Regionali (OR) de Apă trebuie să fie licențiați de către ANRSC pentru operarea sistemului public de alimentare și/sau canalizare; să acționeaze în baza Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciilor, contract prin care autoritățile locale exercită asupra OR un „control similar” celui exercitat asupra propriilor departamente.
  • Partenerii sunt UAT/ADI pe raza cărora/membrilor cărora se prevede racordarea la rețeaua publică de canalizare și/sau branșarea la rețeaua publică de alimentare cu apă a unor utilizatori eligibili.

Citeste si Programul Rabla ar putea avea modificări majore pentru români. Sunt vizate doar anumite mașini pentru cumpărare

Conform cerinţelor, valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată şi/sau branşată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult