- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bătaie pe ajutoare sociale într-un oraș din România. Doar 35% din populație muncește

23 Feb, 16:42 • Lupu Alexandra
Bătaia pentru ajutoare sociale într-un județ din România! Situația este una nemaiîntâlnită, iar autoritățile sunt îngrijorate de lipsa forței de muncă și a ocupării locurilor vacante.
Bătaie pe ajutoare sociale într-un oraș din România. Doar 35% din populație muncește

Bătaie pe ajutoarele sociale, într-un județ din România! Peste 65% dintre botoșăneni nu muncesc, dar cu toate acestea, sunt întreținuți de statul român, spune stiripesurse.ro. Chiar dacă unii dintre ei sunt buni de muncă, nu s-au deranjat să-și depună dosarul pentru șomaj sau să urmeze un curs de calificare. Din 360.000 de locuitori din Botoșani, doar 107.000 sunt apți de muncă. Mai exact, mai puțin de jumătate din populație. 40.000 de persoane refuză să participe la un curs de calificare, și mai mult de atât, nu și-au depus dosarul pentru șomaj.

Bătaie pe ajutoarele sociale în Botoșani

În cel mai sărac județ din România s-a înregistrat cea mai mare bătaie pentru ajutoarele sociale. Conform statisticilor, 3.000 de persoane sunt asistate social, tocmai din această cauză, Botoșani ocupă penultimul loc din țară în ceea ce privește forța de muncă și gradul de ocupare al posturilor vacante.

Concluzia nu este una fericită, având în vedere că localnicii nu muncesc. Populația din județ nu beneficiază de venituri constante, tocmai de aceea, nu aduc contribuții la bugetul statului. Datele înregistrate arată că doar 35% din populație muncește și reușește să producă ceva. Mulți tineri au ales să plece din județ sau chiar și din țară, din cauza lipsei locurilor de muncă. Întoarcerea lor în Botoșani este puțin probabilă.

„Eu la ce să-mi chem copiii? La sărăcie, la glod ( n.red. noroi)? Nu aveau la ce sta. Nici nu se mai întorc, au copii acolo”, spune un cetățean din Adășeni.

Citește și: Mai mulți bani pentru mame de la 1 martie. Ce alte ajutoare sociale vor fi majorate

Multe dintre persoanele care au plecat erau bune de muncă, astfel, în Botoșani au rămas oamenii care oricum nu erau activi profesional. 35% din populație muncește, iar restul este alcătuită din pensionari, persoane cu dizabilități, elevi, șomeri, persoane care beneficiază de ajutoare sociale sau din cele care nu se află în nicio evidență, pentru că nu muncesc. Inclusiv nivelul de calificare este o problemă majoră pentru județ.

ajutoare sociale
ajutoare sociale

„Nivelul de calificare este o mare problemă a persoanelor care există la ora actuală în evidența AJOFM. Noi încercăm să-i orientăm pentru finalizarea învățământului de bază primar sau gimnazial, a doua șansă. Iar cei care au terminat învățământul minim obligatoriu să-i orientăm către parcurgerea cursurilor de formare profesională”, susține directorul AJOFM Botoșani.

Fermierii nu mai găsesc ciobani, și pe de altă parte, persoanele care refuză să muncească își îneacă amarul în vicii. În unele comune s-au făcut burse ale locurilor de muncă, dar cu toate acestea, puține persoane s-au implicat. În schimb, interesul pentru a primi ajutoare sociale este unul din ce în ce mai crescut.

„Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură. Aici mai găsesc eu ceva”, susține un sătean din Dângeni.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: România, campioană la ajutoare sociale! Numărul beneficiarilor a crescut cu 4.000 de persoane în doar o lună. Iată orașele fruntașe