Știri interne

Bilanț record. Din cauza importurilor masive de carne de porc, România pierde anual 1 miliard de euro

07 Feb, 08:15 • Bumbeneci Diana
Țara noastră pierde 1 miliard de euro anual din cauza importurilor masive de carne de porc. Cei care au cel mai mult de câștigat sunt olandezii, danezii și chinezii.
Bilanț record. Din cauza importurilor masive de carne de porc, România pierde anual 1 miliard de euro

România pierde în fiecare an aproape un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc. În prezent, țara noastră crește de 17 ori mai puțini porci față de acum 30 ani. Acest lucru este susținut de deputatul PSD Florin Barbu, anunță Mediafax.

România pierde din cauza importului de carne de porc

Acesta a explicat, după ce a participat la Conferința „Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suin din România”, că România pierde anual aproximativ un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc – 80%, față de 20% cât importa acum 6 ani:

Azi, creștem de 17 ori mai puțin porci decât acum 30 ani”.

Cine are de câștigat? Social-democratul susține că au de câștigat „prietenii noștri olandezi, danezi și chinezi, care sunt în top 3 exportatori de carne de porc”.

Noi am pornit de la a ne păsa și a ne implica pentru că am avem datoria să protejăm acest sector și agricultura românească! Prin fiecare pas pe care îl facem, însemnând fiecare proiect legislativ aprobat suntem mai aproape de acest obiectiv! În urma implementării Legii privind aprobarea Programului de Susținere a Crescătorilor de Animale, program de reproducție la suine, au fost depuse 28 de proiecte, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de purcei. Avem în lucru Legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine și eu am introdus împărțirea pe 8 regiuni. Dacă sunt focare de pestă într-o regiune, se vor impune restricții numai în acea regiune și nu va fi oprită mișcarea animalelor și exportul de carne pentru toată țara”, arată deputatul PSD Florin Barbu, potrivit sursei citate.

Politicianul a mai explicat că se lucrează la un pachet de măsuri mult mai sigure pentru combaterea acestei boli. În acest sens vor fi modificate și cotele din Legea Vânătorii.

Vreau ca, în maximum 3 săptămâni, să avem acest proiect legislativ votat și în Camera Deputaților, pentru a putea pune în dezbatere publică «Legea cărnii» un proiect de lege asemănător cu «Legea Laptelui și a produselor lactate» – carnea de porc românească să fie etichetată corespunzător și să existe în supermarket-uri rafturi separate unde se găsesc produse din producția autohtonă. Evident că, pentru a putea face o lege bună, este nevoie să fim alături unii de alții, să dezbatem, să modificam împreună unele articole, să găsim cele mai bune soluții pe care să le transpunem într-un cadru legislativ complet și complex. Experiența mea de lucru de la Legea Laptelui, îmi spune că vom reuși pentru ca noi toți ne dorim să punem pe mesele românilor carne de porc crescut și procesat în România! Interesul național trebuie să primeze, să avem grijă de țara noastră, de România și hrana românilor și să fim sănătoși ca să putem consuma cât mai multă carne de porc «Fabricată în România»”, a încheiat acesta.

Citește și: Cutremur extrem de mare în România, în această dimineață. Seismul a avut 3 replici

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult