- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Blindatele din Franța au fost trimise în România. Primele două convoaie cu blindate de luptă de infanterie Leclerc sunt deja pe drum

18 Oct, 21:12 • Bumbeneci Diana
Așa cum a promis, Franța a trimis primele convoaie cu blindatele de infanterie Leclerc. NATO își consolidează prezența în spațiul românesc din ce în ce mai mult.
Blindatele din Franța au fost trimise în România. Primele două convoaie cu blindate de luptă de infanterie Leclerc sunt deja pe drum

Blindatele Leclerc au fost trimise de francezi în România. Primele două convoaie vor ajunge peste câteva zile în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Primele convoaie cu Blindatele Leclerc vor ajunge în România

Primele două convoaie de vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI) au pornit marți de la baza militară din Mourmelon-le-Grand, estul Franței, în direcția României, anunță AFP, citat de Agerpres.

Tancuri Leclerc urmează să ajungă de asemenea în zilele următoare la baza militară Cincu, în centrul țării,  pentru a întări această misiune sub comandament francez, lansată pe 28 februarie 2022 ca reacție la loviturile ruse în Ucraina.

„Franța își onorează angajamentele asumate în fața NATO și partenerilor noștri. Nu a mai existat o operațiune logistică de asemenea importanță în Europa după (operațiunea) Daguet”, nume dat participării franceze la coaliția internațională formată după invadarea Kuweitului de către Irak, la începutul anilor 1990″, a subliniat generalul de divizie Francois Goguenheim, la conducerea Comandamentului forțelor terestre ale Europei continentale de la Lille.

Ai mai putea citi: Franța trimite blindate și tancuri Leclerc în România

Blindat de infanterie Leclerc
Blindat de infanterie Leclerc

În jur de zece convoaie trebuie să plece progresiv din Mourmelon pentru a ajunge în România, transportând pe o distanță de peste 2.000 de kilometri prin Europa circa zece tancuri Leclerc, precum și în jur de douăzeci de vehicule blindate.

Atât numărul acestora, specificațiile generale și itinerariul  nu au fost precizate de autoritățile militare franceze. Aceasta este o decizie luată pe fondul măsurilor de securitate.

Din cauza mărimii și greutății lor – un tanc Leclerc și transportorul său blindat au în jur de 100 de tone – aceste convoaie excepționale vor avea nevoie de șapte-opt zile pentru a ajunge la Cincu. De asemenea, în România le așteaptă drumurile întortocheate din Carpați și este nevoie ca transporturile să fie făcute cu mare grijă.

În paralel, trenuri speciale ce transportă muniții, hrană și material de întreținere vor ajunge și ele în România. O logistică foarte complexă asigurată de regimentul 516 trenuri din Toul, în departamentul Meurthe-et-Moselle.

La Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, armata franceză va supraveghea grupul tactic interarme (GTIA), înarmat de brigada a 7-a blindate cu baza la Lille, și care ar urma să numere 1.000 de militari până în primul trimestru al lui 2023.

Te-ar mai putea interesa și: Bursa de la București a închis în creștere ședința de azi. Este a treia creștere consecutivă a indicilor, după mai multe zile cu scăderi raportate în lanț

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult