- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Franța trimite blindate și tancuri Leclerc în România

11 Oct, 21:53 • Bumbeneci Diana
România primește blindate şi tancuri Leclerc din partea francezilor. NATO își consolidează prezența în spațiul românesc.
Franța trimite blindate și tancuri Leclerc în România

Franţa va trimite în țara noastră o serie de blindate şi tancuri Leclerc, consolidându-și prezența militară în cadrul NATO în România. Românii vor primi săptămânile următoare o companie „de vehicule blindate de infanterie” şi un escadron de tancuri Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al forţelor armate (ministrul apărării), Sébastien Lecornu, relatează AFP şi Reuters.

Franța trimite blindate și tancuri Leclerc în România

O astfel de hotărâre luată de președintele Emmanuel Macron de a ne „spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată „ţinând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi „de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

Mai poți citi: Regele Charles al III-lea va fi încoronat tocmai pe 6 mai. Marele eveniment va avea loc la Westminster Abbey

Franța trimite blindate și tancuri Leclerc în România
Franța trimite blindate și tancuri Leclerc în România

Conform unei surse militare citate de AFP, Franţa se pregăteşte să-şi dubleze în luna noiembrie efectivele în cadrul grupului de luptă al NATO în România, iar desfăşurarea de echipamente anunţată de ministrul Lecornu ar consta într-o duzină de vehicule de luptă ale infanteriei (VBCI) şi o duzină de tancuri Leclerc. Acest lucru nu a fost confirmat oficial până în aceste momente.

Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 350 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi, mai notează sursele citate de Agerpres.

„Vom continua de asemenea să ne consolidăm postura defensivă în Lituania”, prin suplimentarea numărului avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate pentru misiunile de poliţie aeriană, precum „şi în Estonia, unde o companie de infanterie uşoară consolidată va fi desfăşurată” în 2023 şi va fi echipată cu vehicule Griffon, ceea ce înseamnă aproximativ o sută de militari suplimentari”, a adăugat ministrul francez.

Mai poți citi: Planul Național de Combatere a Cancerului a fost votat în unanimitate. Nelu Tătaru face anunțul serii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult