- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bolile care te lasă fără permis auto în 2024. Ce trebuie să știe șoferii înainte de a se urca la volan

15 Feb, 10:04 • Adrian Popovici
Persoanelor afectate de epilepsie, vertij, afecțiuni cardiace sau diabet nu li se va permite să conducă vehicule conform regulilor impuse de autorități. Există însă rare excepții în care un permis auto poate fi acordat sau reînnoit pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Această situație este posibilă doar în urma tratamentului afecțiunii și numai cu aprobarea unui aviz medical eliberat de un specialist în domeniu.
Bolile care te lasă fără permis auto în 2024. Ce trebuie să știe șoferii înainte de a se urca la volan

Șoferii trebuie să știe faptul că orice medic, nu doar medicul de familie, are autoritatea de a detecta o afecțiune care îi poate lăsa fără permis auto. Conform legii, șoferii trebuie să se afle într-o stare fizică și mentală adecvată pentru a deține un astfel de permis auto. Astfel, există o serie de afecțiuni medicale pentru care dreptul de a conduce o mașină pe drumurile din România poate fii suspendat, transmite Antena 3 CNN.

Persoanelor care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet nu li se va permite să conducă mașini conform regulilor stabilite de autorități. Există doar rare situații excepționale în care un permis auto poate fi acordat sau reînnoit persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Aceasta este posibil doar după ce afecțiunea a fost tratată și numai cu un aviz medical eliberat de un specialist în domeniu.

Citește și: Taxa de permis auto. De câți bani ai nevoie și unde se plătește

Ce boli te pot lăsa fără permis auto? Sursă foto: Pexels
Ce boli te pot lăsa fără permis auto? Sursă foto: Pexels

Problemele cardiovasculare te pot lăsa fără permis auto

Afecțiunile cardiovasculare, precum bradiaritmia sau tahiaritmia, pot avea un impact negativ asupra capacității de a te afla la volan și, după cum arată legea, îi lăsă pe șoferi fără permis auto. Cu toate acestea, cu aprobarea unui medic cardiolog și un tratament adecvat, este posibil să se mențină permisul de conducere.

Persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii pot fi supuse restricțiilor în ceea ce privește dreptul de a conduce autovehicule. Pentru a redobândi sau menține permisul auto, acești indivizi trebuie să obțină aprobarea unui medic specialist în domeniul respirator. În cazul unei insuficiențe renale grave, păstrarea permisului poate fi supusă condiției unui aviz medical autorizat, împreună cu efectuarea unor controale medicale regulate. Tulburările psihice sau dependența de substanțe, fie ele droguri, medicamente sau alcool, conduc la eliminarea dreptului de a conduce. În situația în care aceste afecțiuni sunt identificate după obținerea permisului, acesta va fi suspendat automat conform legii.

Ce alte boli te pot lăsa fără dreptul de a conduce?

Persoanele diagnosticate cu diabet se confruntă cu restricții în ceea ce privește conducerea autovehiculelor. Cu toate acestea, dacă urmează un tratament medical adecvat și se angajează să își monitorizeze regulat nivelul glicemiei, au posibilitatea să păstreze permisul auto. Pentru a gestiona sindromul de apnee moderată sau severă, este necesar să se solicite consultul unui medic specializat și să se obțină un aviz medical autorizat pentru menținerea dreptului de conducere.

Acuitatea vizuală binoculară este un aspect fundamental pentru conducerea în condiții de siguranță. Dacă acest criteriu nu este îndeplinit, conducătorii auto pot circula pe drumurile publice doar cu corectare vizuală, cum ar fi ochelari sau lentile de contact. În cazul problemelor de auz, în special hipoacuzia profundă bilaterală, pot fi impuse restricții în conducerea anumitor categorii de vehicule, cu excepția utilizării oglinzilor suplimentare pentru a compensa deficiențele auditive.

Te-ar putea interesa și: Atenționare pentru toți șoferii. O nouă categorie de permis auto ar putea fi introdusă în Uniunea Europeană, pentru unele autoturisme

Tags: