- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxa de permis auto. De câți bani ai nevoie și unde se plătește

17 Jun, 20:48 • Lupu Alexandra
Cât costă taxa de permis auto în România. Iată unde trebuie să o plătești.
Taxa de permis auto. De câți bani ai nevoie și unde se plătește

Taxa de permis auto se plătește în momentul în care românii vor să susțină examenul teoretic și cel practic pentru obținerea permisului de conducere. Mai mult decât atât, taxa menționată se achită inclusiv în momentul în care documentul a fost pierdut sau distrus și este necesară înlocuirea, spune kanald.ro.

Cât costă taxa de permis auto în România

Înainte de iunie 2020, românii scoteau din buzunare 68 de lei pentru taxa de permis auto. Cu toate acestea, începând de la perioada menționată, tariful s-a majorat până la 89 de lei. Dacă șoferii trebuie să schimbe permisul de conducere, fiindcă a expirat, pe lângă taxa de eliberare a documentului, aceștia sunt nevoiți să plătească și controalele medicale, pentru întocmirea fișei medicale oblicatorii, care costă 200 de lei. La fel de bine, șoferii care își schimbă permisul auto din diferite motive sau cei care dau acum examenul trebuie să achite o taxă la DRPCIV pentru a putea intra în posesia documentului. În prezent, există mai multe modalități de plată.

Te-ar putea interesa și: Schimbarea momentului pentru șoferi! Permisul de conducere pentru categoria B devine valabil pentru anumite tipuri de motociclete

Românii care vor să achite taxa de permis auto online trebuie să acceseze site-ul Sistemului Național Electronic de Plată (SNEP), mai exact pe ghiseul.ro. La fel de bine, pot plăti cu cardul, la POS-urile amplasate de către Regia Autonomă pentru Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la sediile serviciilor publice emitente. Plata se poate face inclusiv cash, la Trezoreria Statului şi la ghişeele DRPCIV din șoseaua Pipera, nr. 49.

Permis auto
Permis auto

Românii care vor să schimbe permisul de conducere, pentru că a expirat, trebuie să știe că este nevoie să depună un document care să aibă în conținut mai multe documente. Iată de ce acte ai nevoie:

  • Cerere schimbare permis – se regăsește deja completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată;
  • Buletin sau carte de identitate, în original şi copie, din care rezultă că solicitantul are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – valorează 89 de lei și trebuie depusă la dosar în original;
  • Fișa medicală pentru schimbare permis auto – referindu-ne la documentul emis de o instituție medicală autorizată, în original, din care rezultă că solicitantul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehiculele din categoria de permis auto pentru care solicită eliberarea documentului.

Dacă permisul a fost pierdut, furat sau distrus, este nevoie de următoarele documente:

  • Cerere schimbare permis buletin sau carte de identitate a titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România (în original);
  • Permisul de conducere, în original (dacă motivul schimbării este deteriorarea);
  • Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.

Citește și: Cum se conduce corect noaptea. Titi Aur a dezvăluit un truc pe care puțini șoferi îl știu