- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bucureștiul a ajuns din urmă Cluj-Napoca în ceea ce privește chiriile. Specialiștii fac estimări îngrijorătoare pentru 2024

20 Dec, 19:30 • Alexe Raluca
Anul 2023 a fost unul foarte bun în ceea ce privește chiriile, dat fiind faptul că, în anii precedenți, apetitul românilor de a fi proprietari s-a dovedit a fi foarte ridicat. În marile orașe, de pildă, mulți potențiali cumpărători au întâmpinat dificultăți în achiziționarea unei locuințe prin credit, astfel că s-au orientat, temporar, spre închiriere, fapt ce a determinat o creștere simțitoare a costurilor.
Bucureștiul a ajuns din urmă Cluj-Napoca în ceea ce privește chiriile. Specialiștii fac estimări îngrijorătoare pentru 2024
Conform informațiilor colectate din piață, specialiștii anticipează că anul 2024 va aduce o continuare a acestei tendințe ascendente de pe piața închirierilor, cel puțin în prima parte a anului, perioadă în care mulți dintre potențialii cumpărători vor aștepta scăderea dobânzilor la un nivel cât mai ușor de susținut și se vor acomoda cu realitatea majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9%.

Bucureștiul a ajuns din urmă Cluj-Napoca în ceea ce privește chiriile

Experții din domeniul imobiliar se așteaptă la noi creșteri în 2024, mai ales că, de exemplu familiile cu copii, preferă să închirieze decât să cumpere un apartament cu trei camere.
„Am asistat la un an cu evoluții record pe segmentul chiriilor, cu creșteri anuale de până la 20% în Constanța și de până la 14,3% în București. În mod atipic, creșteri mari au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor cu trei camere, pentru care în mod tradițional cererea este mai scăzută, ceea ce arată un interes al familiilor (cu copii) pentru închirieri, mult mai accentuat decât în anii anteriori. Oferta continuă să fie scăzută, iar nivelul actual al dobânzilor va contribui și în lunile următoare la amânarea planurilor de achiziție a unei părți importante din cumpărători. Ne așteptăm să vedem în continuare creșteri pe segmentul chiriilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Potrivit datelor Imobiliare.ro:
  • Cluj-Napoca, oraș care a fost considerat în ultimii ani cel mai scump din țară, și-a găsit rivalul în București. Apartamentele sunt scoase, în momentul de față, la închiriere cu prețuri foarte apropiate. Diferența este de doar 20 euro în cazul garsonierelor și de 50 euro în cazul locuințelor cu 3 camere. Chiria medie solicitată pentru apartamentele cu 2 camere este similară, de 500 euro/lună.
  • Constanța și Brașov vin puternic din urmă pe final de an, la nivelul celor două orașe fiind observate cele mai semnificative scumpiri din ultimele 12 luni. În cazul orașului Brașov, avantajul este nivelul mare de turiști și de investitori. Piața închirierilor pe termen lung este completată, astfel, de un segment puternic de locuințe închiriate în regim hotelier, un business profitabil susținut inclusiv prin serviciile furnizare de agențiile imobiliare locale. În Brașov cererea venită din partea turiștilor nu este limitată de anotimp, în timp ce în Constanța activitatea este concentrată în jurul sezonului estival.
  • Unele dintre cele mai accesibile chirii pot fi găsite în Iași și în Timișoara. Proprietarii din cele două orașe au efectuat scumpiri mult mai mici comparativ cu cei care și-au listat apartamentele la închiriere în alte centre regionale din România. Majorările s-au menținut, în mare parte, sub 10% în ultimele 12 luni.
  • Cererea pentru proprietățile rezidențiale disponibile la închiriere a crescut, la nivel național, cu 26% în 2023 comparativ cu anul anterior. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt orașele care au atras cei mai mulți potențiali chiriași.
  • Oferta de proprietăți rezidențiale disponibile la închiriere s-a contractat, la nivel național, cu 10% în 2023 față de anul trecut. Iași și Cluj-Napoca au fost două dintre cele mai afectate orașe la acest capitol.

Potrivit analizei citate, chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitală sunt unele dintre cele mai mari din țară. În ultimele 12 luni, proprietarii au scumpit garsonierele cu aproape 11%. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei astfel de locuințe a ajuns, la sfârșitul acestui an, la 330 euro/lună. Apartamentele cu 2 camere din București pot fi închiriate, în decembrie, în medie cu 500 euro/lună. Este cea mai mare chirie solicitată pentru acest tip de locuințe la nivel național. Singurul oraș în care apartamentele cu 2 camere sunt listate la închiriere cu un preț similar este Cluj-Napoca.

Chiria medie solicitată pentru apartamente cu 3 camere din Capitală o depășește pe cea din Cluj-Napoca. După o scumpire cu circa 14% față de sfârșitul anului trecut, a treia cea mai semnificativă înregistrată în rândul celor mai mari orașe din țară, suma medie necesară pentru închirierea unei astfel de locuințe a ajuns la 700 euro/lună. Există, însă, cartiere în care prețurile depășesc cu mult acest nivel. Cele mai scumpe zone din Capitală sunt, la ora actuală, Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff. În cazul acestora, chiriile se învârt în jurul valorii de 1.300 euro/lună, mult peste cele solicitate în Cluj-Napoca, principalul rival al Capitalei.

Vestul și centrul orașului au atras cei mai mulți potențiali chiriași pe parcursul ultimului an. Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii a fost un areal foarte căutat, aici oferta de locuințe disponibile la închiriere fiind generoasă, iar prețurile accesibile. Zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii a fost, de asemenea, în atenția potențialilor chiriași anul acesta, oferindu-le proximitate față de puncte de interes ale orașului și acces facil la mijloace de transport în comun, dar la prețuri mai mari.

Citește și: Cu cât se impozitează veniturile obţinute prin închirierea bunurilor, noul impozit pe venit şi noul prag pentru CASS