- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE şi în 2022. Doar 5% stau cu chirie

30 Nov, 19:00 • Dobran Viorel
România rămâne tara europeană cu cel mai mare procent de proprietari, aproape 95%, dar pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafata medie de care dispune o persoană, potrivit Eurostat.. În România, doar 5,2% dintre locuitori stau cu chirie.
Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE şi în 2022. Doar 5% stau cu chirie

România are cel mai mare procent de proprietari de locuinte din UE, cu o pondere de 95%, fată de media europeană de 69%, singurele state care au procente peste 90% fiind Slovacia, Croatia şi Ungaria, arată datele aferente 2022 publicate joi de Eurostat.

Anul trecut, 69% din populaţia Uniunii Europene trăia într-o locuinţă proprietate personală, în timp ce restul de 31% în locuinţe închiriate, românii reprezentând cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe din blocul comunitar, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

Eurostat: cei mai mulţi chiraşi, în Germania

Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe s-a înregistrat în România (94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală), Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%). De asemenea, cel mai ridicat procent de chiriaşi se afla anul trecut în Germania (53%), Austria (49%) şi Danemarca (40%). În România, procentul este de 5,2%.

Eurostat: România, în topul țărilor cu cei mai mulți angajați tineri cu studii în domeniul IT&C

La polul opus se află Germania, unde se află cel mai ridicat procent de chiriaşi, respectiv 53%, urmată de  Austria (49%) şi Danemarca (40%).

În ceea ce priveşte tipul de locuintă, 65% dintre români stau la casă şi 35% într-un apartament. Situatia este diferită însă în functie de zonă, astfel că în marile oraşe aproape 81% dintre localnici locuiesc într-un apartament, iar în zona rurală 98% au o casă. În localitătile urbane mai mici sau în suburbii domină de asemenea casele, cu o pondere de 64%.

La nivelul UE, 52% din populatie locuieşte într-o casă şi 47,5% în apartamente, în timp ce 0,5% au alt tip de locuintă, precum autorulote sau bărci.

Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari

Casele sunt preferate de locuitorii din două treimi dintre statele membre, cele mai ridicate procente fiind în Irlanda (89%), Tările de Jos (79%), Croatia şi Belgia (77%).

72% dintre locuitorii marilor oraşe trăiesc într-un apartament, în timp ce în localitătile urbane mai mici procentul coboară la 56%, iar în zona rurală la doar 17%.

România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafata medie de locuit, cu 1,1 camere/persoană, sub media europeană de 1,6 camere.

Eurostat anunță ce se întâmplă în trimestrul doi din 2023 cu evoluția prețurilor agricole

Cel mai bine la acest capitol stau locuitorii din Malta, cu o medie de 2,3 camere/persoană, urmati de cei din  Luxemburg (2,2 camere), Belgia, Irlanda şi Tările de Jos  (2,1 camere).

Cele mai mici spatii de locuitor revin locuitorilor din Polonia, Slovacia şi România (cu o medie de 1,1 camer/persoană), dar şi Letoniei şi Croatiei (cu 1,2 camere)

Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari

Un alt indicator care analizează calitatea locuintelor este gradul de supra-aglomerare a acesteia. POtrivit Eurostat, 17% din populatia Uniunii trăieşte într-o locuintă supra-aglomerată.

În cazul României, ponderea ajunge la 40,5%, tara noastră fiind depăşită doar de Letonia, cu 41,7%. În Bulgaria, 36% din populatie locuieşte într-un spatiu supra-aglomerat.

Eurostat: Rata şomajului în UE s-a menţinut la 6% în octombrie

Rata şomajului s-a menţinut la 6% în UE şi la 6,5% în zona euro, în octombrie, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică, informează Agerpres.

Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.

Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.

În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).

În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%).