- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bugetarii, loviți din plin de documentul care anunță ultima zi de muncă. Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile

22 Aug, 08:37 • Constantin Cristina
Șefii din instituțiile publice primesc un ultimatum. Documentul care îi anunță oficial că sunt în pericol să își piardă posturile peste puține zile.
Bugetarii, loviți din plin de documentul care anunță ultima zi de muncă. Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile

A fost emis documentul oficial care dă afară din sistem toți șefii din instituțiile publice, începând cu luna septembrie, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor noii Legi a învățământului superior, potrivit informațiilor Profit.ro.

Citește și: Se anunță o nouă grevă la Ministerul Finanțelor. Angajații vor să-și păstreze locurile de muncă și veniturile. „Am tot încercat să negociem cu Guvernul”

Bugetarii, loviți din plin de documentul care anunță ultima zi de muncă. Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile

Funcționarii care ocupă în prezent posturi de conducere în instituții ale statului cu o diplomă de licență echivalată cu studii de master, în baza unei diplome de licență pentru învățământ superior de lungă durată anterior aplicării sistemului Bologna, au mari emoții în aceste zile.

Unele ministere deja au solicitat șefilor din instituție să prezinte, până la finalul acestei luni, la Departamentul de resurse umane, dovada absolvirii de studii de master sau a unei diplome de licență pentru învățământ superior pe o durată de cinci ani sau șase.

Bugetari - document
Bugetari – document

De asemenea, dacă va fi aplicată această nouă restricție poate duce la eliberarea din funcție a unui număr semnificativ de șefi din instituțiile statului, urmând ca posturile să fie ulterior ocupate de alte persoane.

Mai mult decât atât, la nivelul ministrului Finanțelor se află în lucru un proiect de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor publice, care limitează numărul de posturi de șefi în administrarea publică. Proiectul a dus la proteste spontane venite din partea angajaților care își arătau nemulțumirile.

Potrivit sursei citate, noua Lege a învățământului superior (199/2023) intră în vigoare de la 3 septembrie și prevede norme mai restrictive în ceea ce privește recunoașterea diplomelor de master. Conform Codului administrativ, în prezent, pentru ocuparea unei funcții publice de conducere, candidații trebuie să fie absolvenți cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice sau cu diplomă echivalentă.

Bugetari - document
Bugetari – document

Legea educației încă în vigoare prevede că diploma de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.

Noua lege a învățământului superior abrogă însă această posibilitate de echivalare, care mai rămâne doar pentru diploma de licență a absolvenților unor programe de studii de 5 sau 6 ani din cadrul învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare.

Alte articole: Revolta de la Finanțe le taie bugetarilor din salarii! Ministrul Boloș a anunțat cine sunt românii care pierd 700 de lei din buzunar