- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bulgaria, ținută în viață de importul puternic de electricitate din România. Profitul companiei Hidroelectrica s-a majorat cu 34%

16 May, 22:53 • Constantin Cristina
Bulgaria exportă masiv electricitate din România, astfel Hidroelectrica se ține pe picioare și încearcă să reziste.
Bulgaria, ținută în viață de importul puternic de electricitate din România. Profitul companiei Hidroelectrica s-a majorat cu 34%

Exportul de energie electrică al Bulgariei a scăzut cu peste 50% mai mult de la începutul anului, în special producția a scăzut cu o cincime față de aceeași perioadă a anului trecut, începând să exporte energie electrică din România, a anunțat profit.ro.

Vezi și: Ucraina renunță la cotele de export pentru anumite produse agricole „Ajută la optimizarea exporturilor agricole şi creşterea câştigurilor în valută”

Bulgaria, ținută în viață de importul puternic de electricitate din România

„Nu doar în țara noastră și în regiune, ci și în toată Europa există tendința de reducere a consumului de energie electrică. În prezent nu importăm de la centrale pe gaz mai ieftine, ci importăm energie electrică din România, produsă de hidrocentralele lor. Prețul este mult mai mic. Și este destul de normal ca piața bulgară să beneficieze”, a spus directorul executiv al Operatorului Sistemului de Electricitate Angelin Tsachev.

Hidroelectrica ține în viață Bulgaria
Hidroelectrica ține în viață Bulgaria

 

Profitul net al companiei Hidroelectrica s-a majorat cu 34%, după câștigul istoric de anul trecut. Informația a fost transmisă de către acționarul minoritar Fondul Proprietatea (FP), care pregătește listarea la Bursă a participației sale în vara aceasta.

Cel mai mare producător de energie electrică din România își calculează profitul net din rezultatul vânzărilor de energie din hidrocentrale, nu și pe cele ale parcului eolian Crucea.

În urma secetei de anul trecut, vânzările de energie din producția proprie a companiei au crescut semnificativ, cu peste 38%, la 4,41 TWh, veniturile avansând cu 37%, la 3,37 miliarde lei, în condițiile unui preț mediu de vânzare aproape identic cu cel din T1 2022, circa 656 lei/MWh.

„Conform conducerii, în T1 2023 Hidroelectrica SA a înregistrat un impozit pe venitul suplimentar de 230,6 milioane lei, în scădere cu 32,2% față de T1 2022 și un cost cu apa uzinată de 163,6 milioane lei, în creștere cu 47,5% față de T1 2022”, a mai transmis FP.

Alte articole: INS: Exporturile de energie electrică, în creștere, în România, în timp ce românii fac economii la curent