- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ucraina renunță la cotele de export pentru anumite produse agricole „Ajută la optimizarea exporturilor agricole şi creşterea câştigurilor în valută”

16 May, 18:13 • Constantin Cristina
Ucraina a anunțat că renunță la cotele la export pentru mai multe produse agricole, printre care și carnea de pui, ouă, secară și ovăz.
Ucraina renunță la cotele de export pentru anumite produse agricole „Ajută la optimizarea exporturilor agricole şi creşterea câştigurilor în valută”

Guvernul ucrainean a anunțat marți că a eliminat barierele ce vizează exportul anumitor materii prime agricole, impuse în 2022, pe fondul războiului din Ucraina, a notat Reuters.

Așadar, Ucraina nu va mai avea nevoie de licență pentru a exporta bovine vii, carne congelată de bovine, carne de pui, ouă, secară, ovăz și mei și alte produse.

Citește și: S-a decis! Comisia Europeană oprește temporar importurile anumitor produse agricole din Ucraina. Perioada în care este valabilă restricția

Ucraina renunța la cotele de export pentru anumite produse agricole

Eliminarea restricțiilor reprezintă o încercare de a majora veniturile în valută, potrivit spuselor autorităților de la Kiev, având scopul de a optimiza exporturile agricole și creșterea câștigurilor în valută pentru Ucraina.

Guvern a garantat că această decizie nu va afecta aprovizionarea pieței interne, deoarece Ucraina este un producător de carne de pasăre și exportator important de cereale și uleiuri vegetale.

În data de 2 mai, Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina și va fi valabil până la data de 5 iunie.

export Ucraina
export Ucraina

Mai mult, măsurile sunt necesare, deoarece cu blocajele logistice se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene, iar aceste măsuri vizează doar grâul, porumbul, rapița și semințe de floarea soarelui.

În această perioadă, produsele menționate mai sus originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre UE, cu excepția Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiță şi semințe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina.

Potrivit Comisiei, importurile produselor agricole din Ucraina menționate pot fi puse în continuare în circulație în toate statele membre Uniunii Europene, cu excepția celor 5 țări menționate, printre care se află și România. Mai mult decât atât, produsele ucrainene pot circula sau tranzita cele 5 state membre doar prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi redirecționate către o țară sau un teritoriu din afara Uniunii Europene.

Alte articole: O nouă problemă cu importurile din Ucraina. Mierea ucraineană ajunge în România la prețuri extrem de mici. Reacția apicultorilor „Ne împiedică pe noi să vindem mierea naturală”