- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse de merit pentru toată luna iunie și o parte din iulie pentru elevii care dau Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2024. Ce se întâmplă cu bursele în cazul elevilor din învățământul profesional și tehnic

10 Jun, 19:20 • Bocioacă Bianca
Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 primesc burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor.
Burse de merit pentru toată luna iunie și o parte din iulie pentru elevii care dau Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2024. Ce se întâmplă cu bursele în cazul elevilor din învățământul profesional și tehnic

Burse de merit pentru elevii care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalureat. Pe 9 iulie 2024 se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 și pe 12 iulie rezultatele finale la Bacalaureat, potrivit calendarelor oficiale.

Noile informații de la Ministerul Educației vin în contextul în care unele școli au înțeles să calculeze bursele elevilor în funcție de data la care se încheie cursurile. Elevii de clasa a VIII-a termină cursurile pe 14 iunie și cei de clasa a XII-a au terminat cursurile pe 7 iunie.

Bursele de merit pentru elevii care termină clasa a VIII-a se acordă și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale 2024, iar pentru elevii de liceu și din învățământul profesional și tehnic și pe perioada examenului național de bacalaureat, de certificare a calificării profesionale și a pregătirii practice, potrivit Ministerului Educației, citând prevederile art.3 din Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, aprobată prin ordinul nr. 6238/2023, scrie edupedu.ro.

Citește și: INS, date alarmante pentru România: Scad naşterile, decesele, căsătoriile şi divorţurile DOCUMENT

„Art. 3 – Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 6 alin. (1) și la art. 12 alin. (1).”

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examene naționale beneficiază de burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor, a transmis Ministerului Educației.

Elevii care primesc burse și în vacana școlară, adică excepțiile menționate la Art. 3, sunt elevii care primesc burse de excelență olimpică I și II și elevii cu burse sociale.

Burse pentru elevii care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024

Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitate de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
  • NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă
  • NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.

Citește și: Afacerea de succes care a cucerit România! Cum au reușit doi tineri să dea lovitura

În acest calcul, sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Bursa de merit este minimum 450 de lei pe lună, bursele sociale sunt 300 de lei, cea tehnologică este 300 de lei și bursa acordată mamelor minore este de 700 de lei lunar.

Bursele de merit și bursele tehnologie se vor acorda și pe perioada examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice, suma variind în funcție de data afișării rezultatelor finale și a încheierii pregătirii practice.

Conform metodologiei, elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic de stat beneficiază de bursă tehnologică.  Prin excepție, în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025, bursa tehnologică se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.