- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse elevi 2023. Ligia Deca anunță majorări semnificative pentru elevii conștiincioși, din toamnă

08 Aug, 23:22 • Constantin Cristina
Elevii vor avea partea de modificări din noul an școlar, însă potrivit noilor prevederi din Legea Educației Naționale, vor fi modificări benefice pentru o mare parte dintre copiii care învață bine.
Burse elevi 2023. Ligia Deca anunță majorări semnificative pentru elevii conștiincioși, din toamnă

Burse elevi 2023. Ministrul Educației, Ligia Deca anunță majorări substanțiale din toamnă pentru 30% dintre elevii din clasă, a transmis romaniatv.net.

Așadar, este vorba de bursa de merit care va avea parte de măriri până la 450 de lei pe lună și se va acorda „pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor si condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Citește și: Noul an școlar aduce schimbări majore! Toți elevii, părinții și profesorii trebuie să știe ce să nu facă din septembrie

Burse elevi 2023. Ligia Deca anunță majorări semnificative pentru elevii conștiincioși, din toamnă

Bursa socială va fi 300 de lei pe lună, iar „verificarea veniturilor declarate de parinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori se face prin solicitarea eliberării unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate către organul central fiscal”.

Remarcăm și bursa tehnologică care ajunge la 300 de lei pe lună, care „reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile metodologiei cadru”.

Aveti mai jos detaliile legate de bursele elevilor din Legea Învățământului Preuniversitar, anunțată de ministrul Educației, Ligia Deca. De reținut este faptul că, acestea sunt doar propuneri și ele urmează să fie votate în Parlamentul României, pentru a se aplica efectiv.

Sectiunea 2 – Bursele elevilor

Art. 103

(1) Elevii de la cursurile cu frecventa zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse. Cuantumul minim al burselor si metodologia cadru de acordare a burselor sunt adoptate prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar (CNFIP).

(2) Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie a unitatilor de invatamant in functie de:

a) venituri obtinute pentru fondul de burse din partea autoritatilor locale;

b) alte venituri obtinute potrivit legii.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru anul scolar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit dupa cum urmeaza:

a) bursa de merit – 450 lei/luna;

b) bursa sociala – 300 lei/luna;

c) bursa tehnologica – 300 lei/luna;

d) bursa de excelenta olimpica I/internationala – 1.000 lei/luna;

e) bursa de excelenta olimpica II/nationala – 700 lei/luna.

(4) Bursa de merit reprezinta o forma de stimulare a performantei elevilor.

(5) Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale, prevazute in metodologia cadru, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar.

(6) Elevii care beneficiaza de bursa sociala au dreptul la pastrarea confidentialitatii asupra identitatii, datelor personale si informatiilor referitoare la situatia de dificultate in care se afla.

(7) Dreptul la bursa sociala al elevilor proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196 din 31 octombrie 2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului. Acordarea dreptului se face in urma comunicarii de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a listei elevilor care frecventeaza invatamantul cu frecventa, proveniti din familii beneficiare de ajutor de incluziune in luna anterioara celei de raportare a listei.

(8) Bursele sociale se acorda in baza unor conditii privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitului pe venit, conform metodologiei cadru prevazuta la alin.(1). Verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori, in vederea acordarii dreptului la bursa sociala, de catre unitatea de invatamant, se face prin solicitarea eliberarii unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate catre organul central fiscal in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul.

(9) In unitatile de invatamant in care isi desfasoara activitatea mediatori scolari, acestia sunt implicati in informarea si sustinerea familiilor pentru accesarea burselor.

(10) Bursa tehnologica reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile metodologiei cadru, in conformitate cu prioritatile Ministerului Educatiei.

(11) Bursele de excelenta olimpica (I si II) reprezinta o forma de stimulare a excelentei si sunt alocate in functie de distinctiile primite de elevi si se acorda dupa cum urmeaza:

a) Bursa de excelenta olimpica (I) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III) la olimpiadele scolare internationale, respectiv campionatele sportive scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei si la Jocurile Olimpice in parteneriat cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.

Bursele de excelenta olimpica (I) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar;

b) Bursa de excelenta olimpica (II) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III) la olimpiadele scolare nationale organizate si finantate de Ministerul Educatiei. Bursele de excelenta olimpica (II) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar.

(12) Bursele elevilor din invatamantul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educatiei, dupa cum urmeaza:

a) Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru;

b) Bursele sociale pentru toti elevii care se incadreaza in criteriile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;

c) Bursele tehnologice pentru elevii care frecventeaza invatamantul tehnologic si care se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;

d) Bursele de excelenta olimpica I si II pentru toti elevii care au obtinut distinctiile prevazute in alin. 11, lit. a) si b), cu respectarea metodologiei-cadru.

(13) Elevii si parintii sunt informati cu privire la criteriile, conditiile si metodologia de acordare a burselor cu minimum 15 zile lucratoare inainte de data-limita pentru depunerea cererilor si documentelor justificative.

(14) Elevii pot beneficia si de alte tipuri de burse, pe baza de contract incheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.

(15) Elevii straini din invatamantul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.

(16) Bursele sociale sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursa.

(17) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular, inclusiv confesional:

a) beneficiaza de bursele de excelenta olimpica (I si II);

b) beneficiaza de burse sociale daca sunt scolarizati fara taxe;

c) beneficiaza de burse tehnologice daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru.

(18) Printre beneficiarii burselor de merit se numara de drept elevii care au obtinut premiul I la concursurile scolare nationale recunoscute de Ministerul Educatiei, daca acestea nu au fost finantate de Ministerul Educatiei, si castigatorii medaliilor de aur la campionatele nationale organizate de Federatiile Sportive Nationale in sporturi olimpice.

(19) Elevul care nu a obtinut media 10 la purtare la finalul anului scolar pierde bursa de merit in anul scolar urmator.

(20) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.

burse elevi
burse elevi

Valorile stabilite pentru anul școlar 2023-2024 în cazul celor trei burse sunt:

bursă de merit – 450 lei/lună;
bursă socială – 300 lei/lună;
bursă tehnologică – 300 lei/lună.
În plus, prin noile legi ale învățământului au fost introduse bursele de excelență olimpică I și II. Ele se acordă astfel:

  • bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român;
  • bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.
  • Bursele de excelență olimpică se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

S-a stabilit valoarea bursei sociale pentru anul şcolar 2023-2024. Cât primeşte fiecare elev eligibil şi cum se poate obţine. În plus, noua lege stabilește că bursele sociale și/ sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă. Totodată, și elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază, de la bugetul de stat, de burse. Mai precis, aceștia vor putea primi:

  • burse de excelență olimpică I și II;
  • burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe;
  • burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru.

Valoarea lunară a burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/ național este diferențiată în funcție de nivelul distincției obținute:

  • pentru locul I – echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;
  • pentru locul al II-lea – echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară;
  • pentru locul al III-lea – echivalentul a 50% din salariul minim brut pe țară;
  • pentru mențiune – echivalentul a 25% din salariul minim brut pe țară;
  • bursa de excelență olimpică II/ națională este în cuantum de 700 lei/ lună și poate fi actualizat, anual, prin hotărâre a Guvernului.

În anul școlar 2022-2023, potrivit HG 1.138/2022, valorile burselor acordate elevilor sunt:

  • 500 de lei – pentru bursa de performanță,
  • 200 de lei – pentru bursa de merit și bursa de ajutor social,
  • 150 de lei – pentru bursa de studiu.

Alte articole: Vești proaste pentru angajați! Peste jumătate dintre companii vor reduce valoarea nominală a tichetelor de masă