- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse elevi 2024. Care este data la care intră banii pe carduri. De ce sume beneficiază copiii anul acesta

11 Jan, 14:57 • Cornel Ghimeșan
Burse elevi 2024. Bursele sociale sunt acordate în totalitate lunar, pentru perioada septembrie 2023 - august 2024, fără a ține cont de numărul de zile. Această regulă se aplică exclusiv burselor de merit și celor tehnologice.
Burse elevi 2024. Care este data la care intră banii pe carduri. De ce sume beneficiază copiii anul acesta

Burse elevi 2024. Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună. Iată ce prevede metodologia:

Potrivit articolului 12 din metodologie, (1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:

a) elevii care nu au promovat anul școlar;

b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an;

c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.

Până la data de 25 a fiecărei luni, Inspectoratul Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmite către Ministerul Educației – Direcția Generală Economică sumele estimate destinate plății burselor pentru luna respectivă, alături de numărul de beneficiari pe categorii de burse, în scopul efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, având ca bază cererile primite și respectând bugetul aprobat, precum și limitele de credite bugetare lunare autorizate, realizează deschiderile de credite bugetare. Plățile lunare ale burselor sunt efectuate de către unitățile de învățământ în ziua de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară. În cazul în care data de 15 coincide cu o zi de odihnă săptămânală, sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Citește și: Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru români! Se dau tichete de 500 de lei. Ce a transmis premierul

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, sunt responsabili de respectarea termenului de plată a burselor, conform prevederilor prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Burse elevi 2024. Peste 1,28 milioane de elevi sunt așteptați să primească, în conturile bancare specificate la școală, sume de cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă.

În acest an școlar, elevii beneficiază de cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele destinate sprijinului mamelor minore. Perioadele de vacanță școlară sunt luate în considerare în calculul acordării burselor de merit și a celor tehnologice.

Pentru anul școlar 2024, se finalizează listele de elevi de clasa a V-a, în vederea acordării burselor de merit. Elevii sunt evaluați în funcție de mediile provizorii, iar primii 30% dintre aceștia vor primi bursele de merit în ordine descrescătoare.

Listele cu mediile provizorii sunt elaborate în această săptămână de către profesorii diriginți și vor fi depuse la secretariatele școlilor până la data de 15 ianuarie, conform metodologiei burselor școlare. Termenul limită pentru plata burselor la clasa a V-a este 15 februarie 2024, iar sumele pentru luna ianuarie vor fi transferate, conform informațiilor de pe edupedu.ro, fără a include lunile viitoare.

Calculul cuantumului burselor se efectuează pe baza mediei aritmetice a tuturor notelor obținute până în data de 22 decembrie, ultima zi a celui de-al doilea modul de cursuri. Ministerul Educației recomandă două note pentru disciplinele cu una sau două ore pe săptămână și trei note pentru cele cu mai mult de două ore pe săptămână.

Elevii care au obținut premiul I la olimpiadele/concursurile de etapă națională sau premiile I-III la cele județene au primit bursele de merit începând cu 15 noiembrie.

Burse elevi 2024. Cum sunt acordate bursele de merit

Bursele de merit se acordă pentru:

Cel puțin 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu/liceu din unitatea de învățământ, astfel:

  • 30% dintre elevii din fiecare clasă, mai puțin elevii din clasa a V-a și din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anulate
    • listele vor fi extinse să îi cuprindă și pe toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50
  • 30% dintre elevii fiecărei clase a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică (2 zecimale, fără rotunjire), a notelor din primele două intervale de învățare a anului școlar
    • listele trebuie să cuprindă și toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9.50

Când se întocmesc listele

Listele cu elevii din clasa a V-a care primesc burse de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor celui în care se obțin rezultatele școlare

Se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul anului școlar.

Listele se întocmesc de către profesorii diriginți care le înaintează

  • în primele 25 de zile calendaristice de la începerea anului școlar
  • în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie, pentru elevii de clasa a V-a

Bursa de merit 2024: Câți bani vor primi elevii

Pentru luna decembrie

, bursa de merit va fi de 343 lei, potrivit edupedu.ro

Calculul este după formula de include numărul de zile de cursuri și de vacanță

Pentru luna ianuarie, bursa va fi cel puțin 350 de lei.

Formula de calcul:

(CmB/NZL) x (NZL – NZV)”

  • NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă
  • NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă.

„În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”

Reguli de acordare a burselor – pe categorii

Pentru luna noiembrie 2023, termenul de plată al burselor a fost 15 decembrie 2023.

Pentru școli/licee private, bursele sociale/ de excelență/tehnologice ar urma să fie plătite în ianuarie 2024 (întârziere de două luni).

Bursele sociale se plătesc integral, lunar, pentru lunile septembrie 2023 – august 2024. Nu se plătesc în funcție de numărul de zile. Acest criteriu este doar pentru bursele de merit și cele tehnologice.

Cuantumul minim al burselor: 

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Valoarea burselor poate fi suplimentată prin decizii ale consiliilor de administrație ale unitîților de învățământ, în funcție de bugetul alocat de primării/alte venituri

Procedura de acordare a burselor în lunile următoare

Unitatea de învățământ transite lunar la inspectorat, până în data de 20 a lunii, sumele estimate pentru plata burselor în luna respectivă și numărul pe categorii de burse.

Inspectoratul școlar transmite ministerului, până în data de 25 a lunii, sumele estimate pentru plata burselor/beneficiarii

Ministerul Educației face deschiderile pe credite bugetare.

Bursele se plătesc lunar, de către școli, în data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă este zi liberă (de exemplu, weekend sau sărbătoare legală), plata se face în ziua lucrătoare anterioară.

Citește și: Burse școlare 2024. Profesorii diriginți trebuie să definitivează listele cu elevii de clasa a V-a care vor primi burse de merit până în 15 ianuarie

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult