- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse școlare 2023 – 2024. Elevii rămân fără banii promiși! Suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată

28 Aug, 15:20 • Lupu Alexandra
Elevii nu mai primesc cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației. Iată proiectul cu regulile de acordare.
Burse școlare 2023 – 2024. Elevii rămân fără banii promiși! Suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată

Veste proastă pentru elevi! Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, referindu-ne la cele de merit, de excelență olimpică și tehnologice, informează edupedu.ro.

Elevii rămân fără banii promiși

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe data de 4 septembrie arată că niciun elev din România nu va mai primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației. Totul se explică prin simplul fapt că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice se acordă în funcție de o formulă de calcul în raport cu numărul de zile de școală.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Noua lege a Educației. Ce au interzis profesorii să facă din septembrie. Regula care le ia pâinea de la gură

Conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară în fiecare lună din acest an. Proiectul pus în dezbatere publică astăzi menționează la articolul 18 formula de calcul pentru cele trei tipuri de burse.

Bursa socială se acordă pe tot timpul anului școlar, adică și în vacanțe, atâta timp cât elevii se încadrează la aceasta, însă pentru celelalte tipuri de burse, suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată. Mai exact, Ministerul a stabilit cuantumul minim pe care îl poate asigura lunar, dar acordă și mai puțin din acesta.

Sumele prevăzute de noua lege a Educației, cel puțin pentru acest an școlar, sunt următoarele: 450 de lei pe lună – bursa de merit, 300 de lei pe lună cea socială și de la 700 la 3.000 de lei pe lună cea de excelență olimpică. În proiectul de ordin, articolul 18, alineatul 2, scrie că formula de calcul se aplică pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe. Calendarul școlar arată că pot fi minimum 4 zile de vacanță școlară în fiecare lună, care continuă cu alte zile de vacanță în luna următoare, din septembrie 2023 până în iunie 2024.

„Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)

NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă

NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.

În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, transmite Ministerul Educației.

Elevi
Elevi

O analiză realizată de edupedu.ro arată că, în cazul lunii septembrie, atunci când cursurile încep de pe data de 11, sunt 21 de zile lucrătoare conform calendarului și 6 zile de vacanță. Formula de calcul din metodologie arată că un elev ar urma să primească o bursă de merit în valoare de 321 lei, în loc de 450.

În octombrie există 20 de zile lucrătoare și 4 de vacanță, astfel, elevii s-ar alege cu o bursă de merit de 405 lei, în loc de 450. Luna aprilie 2024 are numere de zile lucrătoare și de vacanță similare cu cele din octombrie, deci și atunci o bursă de merit ar fi tot de 405 lei.

Te-ar putea interesa și: Ligia Deca anunță un nou proiect în școli. Ministrul Educației propune deschiderea bibliotecilor în afara programului de învățământ