- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse școlare de până la 3.000 lei în anul școlar 2023 – 2024. Care sunt condițiile de acordare

14 Sep, 11:09 • Andrei Alina
Metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta stabilește clar criteriile și modul de acordare a burselor pentru elevi în acest an școlar.
Burse școlare de până la 3.000 lei în anul școlar 2023 - 2024. Care sunt condițiile de acordare

Ministerul Educației a stabilit metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024. În acest an școlar vor fi acordate cinci tipuri de burse școlare:

  • bursă de excelență olimpică I,
  • bursă de excelență olimpică II,
  • bursă de merit
  • bursă socială
  • bursa tehnologică.

„Avem burse de de excelență de tip I și II. Cele de tip I se oferă pentru performanțe la nivel internațional. Aici elevii pot primi între 750 și 3000 de lei bursă. Bursele de excelență de tip II se oferă pentru premii obținute la nivel național. Este vorba despre 700 de lei. Mai avem burse de merit în valoare de 450 de lei, dar și burse sociale de 300 de lei – la fel ca bursele tehnologice

”, a explicat prof. Mircea Cristian Nicula, șeful ISJ BN, pentru Bistrițeanul.

Citește și: OFICIAL! Ministerul Educației anunță că toate școlile care au cerut dotări vor primi finanțare

 

Burse de 700 lei pentru elevele gravide

O noutate în acest an o reprezintă bursele de 700 de lei care pot ajunge la elevele care rămân gravide și au rezultate bune la învățătură.

„Bursele de merit se acordă pe baza rezultatelor, la propunerea dirigentului, pentru 30% dintre elevii unei clase. Însă, dacă există mai multe medii peste 9,50 – se vor acorda burse tuturor. Sunt clase în care se învață foarte bine”, a explicat prof. Mircea Cristian Nicula.

Bursă de merit vor primi și premianții locurilor I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor naționale. Primesc bursă de merit și elevii care obțin locul I la concursurile naționale extrașcolare. Dar și medaliații cu aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive în sporturile olimpice.

Citește și: Burse 2023, reguli noi în Monitorul Oficial: Ce elevi pot lua mai multe burse şi ce se întâmplă la transfer

 

Cine primește burse sociale și cu ce pot fi combinate

Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu venit mediu sau elevilor fără părinți, din familii monoparentale sau care suferă de diverse boli. Aceștia trebuie să depună o solicitare l secretariat în primele 25 de zile calendaristice ale lunii în curs.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică.

Bursa tehnologică de 300 de lei se oferă elevilor din învățământul tehnologic, cu condiția să nu cumuleze 10 absențe pe lună.