- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Camera Deputaților va primi energie electrică de la Hidroelectrica. Cât va costa curentul folosit în 2024 în Palatul Parlamentului

09 Jan, 21:00 • Adrian Popovici
Camera Deputaților a semnat un contract de aproximativ 1,6 milioane de euro pentru furnizarea energie electrică cu Hidroelectrica. Suma urmează să fie folosită pentru asigurarea acestui utilități pentru tot Palatul Parlamentului, nu doar pentru sala în care se întâlnesc deputații.
Camera Deputaților va primi energie electrică de la Hidroelectrica. Cât va costa curentul folosit în 2024 în Palatul Parlamentului

Camera Deputaților a ales compania care se va ocupa de furnizarea energiei electrice de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea. După cum transmite Economedia, deputații au semnat un contract în valoare de 180.000 euro pe lună, ceea ce ar duce cheltuielile totale pentru acest serviciu la aproximativ 1,6 milioane de euro.

După cum arată informațiile de pe platforma electronica a achizițiilor publice SICAP, Hidroelectrica a fost desemnată furnizorul de energie pentru 2024 al instituției. Asta după ce  compania de stat a oferit cea mai bună ofertă într-o licitație publică. Datele disponibile publicului indică faptul că acest contract se desfășoară în perioada ianuarie-septembrie 2024.

Costurile pe care bugetul pe care bugetul primit de Camera Deputaților trebuie să îl acopere se ridică la un preț total de 8 milioane lei, care la cursul valutar actual se ridică la 1,6 milioane euro. Un simplu calcul ne arată că, în medie, factura pe care o vor primi deputații  ar trebui să se ridice la aproximativ 180.000 de euro în fiecare lună

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului

Te-ar putea interesa și: Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pentru anul 2024 au primit aprobarea Parlamentului

Ce buget a primit Camera Deputaților în 2024?

După cum arată documentele publice, Camera Deputaților acoperă factura la electricitate a două obiective: Palatul Parlamentului și garajul subteran al acestei clădiri.

În conformitate cu acordurile cu diferitele instituții care folosesc Palatul Parlamentului, Camera Deputaților este cea care achită integral factura pentru energia electrică, urmând apoi ca deputații să recupereze parte din bani de la Senat, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Camera Deputaților și-a aprobat bugetul său pentru anul 2024 la finalul anului trecut, acesta fiind evaluat la 686.982.000 lei în credite de angajament și 638.024.000 lei în credite bugetare.

Conform proiectului de buget, din suma totală a creditelor bugetare, 635.085.000 lei sunt alocate pentru activitatea internă a Camerei Deputaților, iar 2.939.000 lei sunt destinate funcționării Institutului Român pentru Drepturile Omului.

Bugetul de venituri și cheltuieli pentru activitățile finanțate integral din venituri proprii în anul 2024 include venituri în valoare de 13.000.000 lei și cheltuieli în valoare de 25.031.000 lei. Diferența este acoperită din disponibilitățile înregistrate în anul precedent, estimate la 12.031.000 lei.

Citește și: Moment crucial pentru aproape 5 milioane de pensionari. Ultimele amendamente la Legea Pensiilor s-au stabilit