- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ULTIMĂ ORĂ! Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pentru anul 2024 au primit aprobarea Parlamentului

20 Dec, 17:32 • Cornel Ghimeșan
Miercuri, membrii Camerei Deputaților și Senatului au votat în favoarea adoptării Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Acest act legislativ esențial a trecut de procesul legislativ, primind aprobarea reprezentanților ambelor camere ale Parlamentului, marcând astfel un pas semnificativ în stabilirea priorităților financiare și alocărilor pentru cheltuieli pe parcursul anului viitor.
ULTIMĂ ORĂ! Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pentru anul 2024 au primit aprobarea Parlamentului

Miercuri, membrii Camerei Deputaților și ai Senatului au votat în favoarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Decizia a fost susținută de 299 de voturi „pentru”, în timp ce 82 de parlamentari s-au exprimat „împotrivă” și au existat abțineri. De menționat că, în cursul dezbaterilor, reprezentanții partidului AUR au părăsit sala.

În aceeași ședință legislativă, a fost aprobată și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, cu un sprijin de 294 de voturi „pentru” și 84 de voturi „împotrivă”.

Bugetul propus pentru anul următor se bazează pe o prognoză de creștere economică de 3,4%. Printre principalele măsuri se numără majorările de pensii, programate să aibă loc în luna ianuarie, cu o creștere de 13,8%, și în septembrie, după recalculare.

De asemenea, bugetul prevede alocări financiare pentru diverse programe sociale și ajutoare, iar salariile funcționarilor publici vor cunoaște o creștere de 5%. Este de menționat că această creștere nu se aplică demnitarilor.

În ceea ce privește alocările bugetare pentru sectoare specifice, s-au alocat fonduri suplimentare în domeniul Transporturilor, cu o majorare de 6,5 miliarde de lei pentru finalizarea unor noi tronsoane de autostradă, achiziționarea de trenuri electrice și vagoane noi, precum și pentru lucrările de modernizare a porturilor.

De asemenea, sectoare precum Sănătatea, inclusiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Mediul și Dezvoltarea vor beneficia de bugete mai mari.

Guvernul își propune să reducă deficitul în anul următor la 5% din PIB, adică o sumă de 86,6 miliarde de lei. În ciuda acestui obiectiv de reducere a deficitului, premierul Marcel Ciolacu a asigurat că nu vor fi impuse creșteri de taxe în 2024, bazându-se pe o colectare mai eficientă a acestora.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult