- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când se ține post în 2023. Cele mai importante posturi din an pentru credincioși

28 Jan, 10:35 • Claudia Simion
Sunt mai multe zile de post în 2023, potrivit calendarului creștin ortodox. Postul vine cu multe reguli și restricții pe care credincioșii le respectă.
Când se ține post în 2023. Cele mai importante posturi din an pentru credincioși

Creștinii ortodocși țin post ca să își curețe trupul și sufletul pentru a fi pregătiți pentru cele mai importante sărbători din an. De asemenea, credincioșii fac acest lucru pentru a li se ierta păcatele.

De regulă, înainte de cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, credincioșii au obiceiul să țină post și să respecte regulile. Sunt șapte posturi importante într-un an.

Postul din Ajungul Bobotezei

E la începutul fiecărui an și e cel mai scurt post, ține doar o zi. Pe 5 ianuarie, cu doar o zi înainte de Bobotează, credincioșii trebuie să țină post aspru. Se pregătesc pentru a gusta din Agheasma Mare, cea care se obține în ziua Botezului Domnului.

Postul Paștelui

Acesta e cel mai lung post din an și cel mai aspru. În 2023 începe din data de 27 februarie 2023 și se încheie în 16 aprilie, ziua în care este prăznuită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Postul durează șapte săptămâni, mai exact 48 de zile. Ultima săptămână din Postul Paștelui este Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Citește și Traiul din România îi face pe muncitorii străini să se stabilească aici. Ce salarii primesc angajații din orient

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel e cunoscut și sub denumirea de Postul Sâmpetrului și e unul dintre cele mai importante posturi. Începe din data de 12 iunie 2023 și se încheie pe 29 iunie 2023, când cei doi mari sfinți sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox.

Postul ținut de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Acest post se ține începând cu 29 august 2023, când e sărbătorită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare e foarte importantă și se ține post în semn de respect pentru viața înfrânată a Sfântului Ioan, dar și pentru a evita asemănarea cu Irod, cel care s-a ospătat fără măsură, i-a cerut Salomeei să îi danseze, iar apoi i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Postul de Înălțarea Sfintei Cruci

Creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci în data de 14 septembrie și se ține post pentru că Sfânta Cruce amintește de chinurile la care a fost supus Mântuitorul Iisus Hristos.

Citește și Fenomenul „facturilor la dublu”. Care este explicația ANPC: „Aceste facturi nu trebuie plătite!”

Postul Crăciunului

Postul Crăciunului e unul dintre cele mai importante posturi din an. Începe în data de 15 noiembrie și ține până în 25 decembrie 2025, când se sărbătorește Nașterea Domnului. E mai permisiv decât alte posturi, sunt mai multe dezlegări la pește.

În afară de posturile importante din an, mulți credincioși țin post și în zilele de miercuri și vineri în cursul săptămânii. Nu se ține post miercurea și vinerea atunci când biserica oferă dezlegare sau sunt zile însemnate cu hărți.

Tags: