- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fenomenul „facturilor la dublu”. Care este explicația ANPC: „Aceste facturi nu trebuie plătite!”

27 Jan, 22:42 • Toma Anca
Fenomenul "facturilor la dublu". Tot mai mulţi români sunt bulversaţi pentru că au primit câte două facturi, pentru aceeaşi perioadă, după ce şi-au schimbat furnizorul de energie electrică. Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a vorbit despre situațiile semnalate.
Fenomenul facturilor la dublu. Care este explicația ANPC: Aceste facturi nu trebuie plătite!

Fenomenul „facturilor la dublu”. Horia Constantinescu spune că aceste facturi nu trebuie plătite, mai ales dacă există două contracte. Unul în desfășurare și unul, cel puțin așa cum știe consumatorul, notificat spre a fi reziliat sau închis – oricare dintre variante. Preşedintele ANPC mai spune că românii care primesc facturi la energie de la doi furnizori trebuie să notifice acest lucru.

Citește și: ANPC: Restaurantele din centrul capitalei, focare de infecții. Gândacii ca la ei acasa și jumătate de tonă de alimente expirate. S-au pus lacăte pe 6 uși

Fenomenul „facturilor la dublu”

Aceste facturi nu trebuie plătite! Vreau să ne lămurim clar că aici vorbim de o emitere automată a unor documente cu caracter fiscal. Deci, undeva, probabil, în spatele acestui document, cineva nu a operat în sistem faptul că acest consumator nu mai este beneficiarul serviciilor furnizorului de energie.

Noi recomandăm permanent un prim contact cu operatorul economic pentru a-i da acestuia posibilitatea de remediere și aș vrea să înțelegem că cei mai mulți dintre furnizorii pe care i-am văzut aici au portofolii de câteva sute de mii de clienți. Cu toate acestea, ne confruntăm cu situații de genul acesta. Ceea ce nu poate vorbi cu siguranță despre un mod de operare„, a spus Horia Constantinescu, la Antena 3 CNN.

În primul rând trebuie verificat dacă acea factură este pentru consumul curent sau este o factură de decont, pentru că regulamentul de furnizare prevede faptul că în cazul în care schimbi furnizorul, furnizorul vechi, în 40 de zile de la semnarea noului contract, trebuie să trimită o factură de decont. 

E foarte posibil ca după ce am primit prima factură de la noul furnizor, să vină această factură de decont, de reglare a diferențelor de plată cu vechiul furnizor, care poate să fie cu plus, să poate să fie cu minus„, a spus Zoltan Nagy, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

ANPC impune noi reguli din 15 martie

Începând cu această dată, patronii de restaurante sunt obligați să treacă în dreptul fiecărui preparat, ce ingrediente conține, valoarea nutrițională, dar şi numărul de E-uri.

Ar trebui să fie regăsiți aditivii alimentari utilizați la prepararea respectivului produs în sensul în care dacă în compoziția acestuia intră la rândul lor alte ingrediente compuse și conțin aditivii despre care vorbim, acest lucru ar trebui adus la cunoștința consumatorului.

Sunt din ce în ce mai mulți cei care își doresc să mănânce cât mai aproape de natural, scurtând drumul, așa cum recomandă inclusiv Comisia Europeană, între furcă și furculiță. În sensul în care produsele care sunt furnizate de către producătorii locali, nu au nevoie de atâția conservanți și de atâtea etape de procesare, așa cum trebuie să parcurgă un produs ce vine de la mult mai mare distanță„, a explicat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Tags: