- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când te poți pensiona anticipat și pentru limită de vârstă. Numărul de ani pentru care trebuie să cotizezi

09 Dec, 16:23 • Alexe Raluca
Legea pensiilor a fost adoptată oficial prin publicarea în Monitorul Oficial și spune la ce vârstă te poți pensiona anticipat, dar și la termen, dar și câți ani cotizezi. Important de menționat este că legea intră în vigoare la 1 septembrie 2024 și nu la 1 ianuarie 2024, când se aplică doar indexarea de 13,8%.
Când te poți pensiona anticipat și pentru limită de vârstă. Numărul de ani pentru care trebuie să cotizezi

Legea pensiilor specifică foarte precis câți ani trebuie să cotizezi pentru a ieși anticipat la pensie sau pentru limită de vârstă. Există diferențe de vârstă pentru femei și bărbați, aceștia din urmă fiind nevoiți să muncească mai mult până să se pensioneze în condiții normale.

Citește și: Legea Pensiilor este în Monitorul Oficial! Cine sunt românii care vor primi pensie dublă și cine nu va primi niciun leu în plus?

Când te poți pensiona anticipat, pentru limită de vârstă și pentru vechime

Pensia pentru limită de vârstă

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5 (regăsită pe pagina newsweek.ro). Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Pensia anticipată

Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege. (3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

Citește și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

 

Tags: