- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea Pensiilor este în Monitorul Oficial! Cine sunt românii care vor primi pensie dublă și cine nu va primi niciun leu în plus?

05 Dec, 15:16 • Oprea Alina
De acum, Legea Pensiilor se asflă în Monitorul Oficial. Astfel, aceasta va intra în vigoare de la data de 1 septembrie 2024, iar la momentul actual, se știe cine va lua pensie dublă și cine nu va lua niciun leu!
Legea Pensiilor este în Monitorul Oficial! Cine sunt românii care vor primi pensie dublă și cine nu va primi niciun leu în plus?

A fost publicată Legea Pensiilor în Monitorul Oficial, lege ce va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024. La acest moment, este evident care dintre pensionari va avea o pensie dublă, cine nu va primi niciun leu și care e noua formulă de calcul a pensiei.

La data de 1 ianuarie, toți pensionarii vor beneficia de o indexare de 13,8%.

Ai putea fi interesat și de: Pensii 2024. Klaus Iohannis a semnat decretul! Pensii speciale pentru o anumită categorie de angajați!

Legea Pensiilor este în Monitorul Oficial

La data de 1 septembrie 2024, va intra în vugoare Legea Pensiilor, care a fost publicată în Monitorul Oficial. S-a spus, într-adevăr, că vor fi eliminate inechitățile și toate vor fi recalculate, însă unii dintre pensionari nu vor primi niciun ban în plus la pensie, iar alții vor avea creșteri colosale, chiar și de 100%.

Este un aspect care face diferența, iar acela este reprezentat de numărul anilor munciți . Astfel, pensionarii care au mai mult de 25 de ani munciți, vor dispune de sume mai mari. Cei care au muncit (chiar și în condiții grele) mai puțini ani, riscă să nu primească nimic în plus la pensie.

Cine nu va primi niciun ban în plus la recalculare

Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare.

„După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a declarat Daniel Baciu, potrivit newsweek.ro.

Recalcularea pensiilor
Recalcularea pensiilor

În România sunt 5 milioane de pensionari, astfel că sunt 2 milioane dintre aceștia care nu vor lua pensii mărite.

Cine primește bani în plus?

Un pensionar, ca să primească bani în plus la pensie, trebuie să fi muncit o perioadă destul de lungă, aproximativ peste 40 de ani. Autoritățile au declarat că va exista o creștere medie de 40%.

Un mecanic care a lucrat pe salariul minim, dar asta timp de 36 de ani. El primește, azi, o pensie de 1.125 de lei pe lună, echivalentul indemnizației sociale. La 1 ianuarie, le va primi o indexare de 13,8% ca toți ceilalți pensionari și va ajunge la o pensie de 1.283 de lei pe lună, conform unor analize efectuate de sursa citată.

La recalculare, va beneficia de punctele bonus (de stabilitate) care se dau pensionarilor ce au muncit peste 25 de ani. După recalculare el va ajunge de la o pensie de 1.125 de lei pe lună la 2.340 de lei de la 1 septembrie.

Pensii 2024
Pensii 2024

Calcularea pensiilor după 1 septembrie 2024

Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul. Un punct pentru fiecare an contribuit.

3. Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 de ani etc

Ai putea fi interesat și de: PENSII 2024. Românii care vor primi doar 8 lei pe zi în plus din ianuarie 2024: „Pensionarii pierd”