- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CANICULĂ în aprilie! Zeci de milioane de oameni vor fi afectați de valul de căldură care va înregistra 40 de grade Celsius. Bogdan Antonescu explică care vor fi zonele cele mai afectate

27 Apr, 12:38 • Constantin Cristina
Temperaturi record vor fi înregistrate în luna aprilie. Europa se pregătește de valori maxime de căldură, care ar fi normale pentru luna iulie. Iată ce ne spune Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.
CANICULĂ în aprilie! Zeci de milioane de oameni vor fi afectați de valul de căldură care va înregistra 40 de grade Celsius. Bogdan Antonescu explică care vor fi zonele cele mai afectate

Luna aprilie vine la pachet cu valori record de căldură. Europa se pregătește de valuri de caniculă care vor înregistra maxime de 40 de grade Celsius, a informat digi24.ro.

Citește și: Județe din România, acoperite de zăpadă! Meteorologii anunță ce zone au fost afectate

Temperaturi record vor fi înregistrate în luna aprilie

Zeci de milioane de oameni vor fi suferi în următorii ani din cauza acestor maxime de căldură. Europa deja se confruntă cu aceste valori record. De exemplu, în sudul Spaniei se preconizează zilele acestea, temperaturi de până la 40 de grade Celsius, temperaturi normale pentru luna iulie.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat care vor fi zonele cele mai afectate de vremea care urmează să vină.

„Valurile de căldură sunt tot mai intense, tot mai lungi. Sunt aproape ireversibile. Va trebui să ne adaptăm acestor noi realități”, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu.

După spusele expertului, ar trebui să ne așteptăm la o perioadă de secetă extinsă și cu precipitații mai intense în luna aprilie.

„E schimbată distribuția zonelor cu secetă și a zonelor cu precipitații extreme”, a adăugat Antonescu.

De asemenea, zonele cele mai afectate sunt America Centrală, China și Europa, mai ales regiunile sudice și centrale.

„În Europa, în România, ne vom aștepta la temperaturi record. În sudul și sud-vestul României observăm frecvent valuri de căldură, care sunt acum exacerbate, cu durată mai mare”, a explicat Antonescu.

Din Africa pleacă un val de aer cald, care aduce temperaturi incendiare în Spania încă de la începutul lunii viitoare. De exemplu, la Madrid, locuitorii deja au resimțit un val de căldură de 34 de grade Celsius.

„Pentru noi, această căldură este greu de suportat, este atât de cald. În Italia acum este frig, foarte frig și plouă. Este foarte cald, mor, aproape leșin.”, a spus un turist din Italia.

Aceste călduri record împing oamenii să se adăpostească la terase și să consume cât mai multe băuturi alături de cuburi răcoroase de gheață.

„Multe băuturi, multe lichide, multă umbră și pur și simplu ne plimbăm pe partea umbrită a străzii. Nu este ceva cu care suntem obișnuiți, dar ne vom bucura cât timp vom fi aici.”, a mai spus, Turistă din Marea Britanie.

Cei care vor fi cel mai afectați sunt cei care lucrează sub soarele arzător.

caniculă în aprilie
caniculă în aprilie

„Hainele pe care le purtăm sunt toate din plastic. Nu avem nimic care să ne ajute să nu mai transpiram, nu avem nimic.”, a declarat un muncitor.

Autoritățile din Madrid deja au luat măsuri pentru această perioadă care urmează în luna aprilie. Au decis să modifice programul școlilor, să introducă mai multe metrouri în circulație, astfel încât lumea să meargă mai mult în zona de subteran și să se ferească de razele soarelui, deschid piscinele cu o lună mai devreme.

Temperaturi crescute sunt așteptate în mai multe zone din statul iberic, mai ales în sud. Căldura neobișnuită pentru luna aprilie crește pericolul declanșării incendiilor de vegetație, mai devreme decât se așteptau oficialii.

Alte articole: Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru 1 mai. Când revine valul de frig în România