Conducerea Universității din Alba Iulia a negociat contracte avantajoase cu furnizorii pentru a le putea asigura studenților mese îndestulătoare, la prețuri decente. Ba, mai mult, s-a reușit imposibilul: masa la cantină costă cu 20% mai puțin decât anul trecut.
„Pe o porție de cartofi și un șnițel am dat în jur de 14 lei”,
a dezvăluit un student, potrivit Știrile Pro TV
Scăderea tarifelor la mâncare a fost posibilă atât datorită negocierii contractelor cu furnizorii, cât și datorită subvenționării costurilor de producție.
La Universitatea de medicină din Cluj-Napoca, prețurile meniurilor de la cantină au crscut cu 20% față de anul trecut. Însă există și un meniu special de doar 10 lei, iar unii studenți pot mânca chiar gratis.
„Mâncarea studenților este subvenționată. Pentru studenții care au burse sociale, meniul este gratuit”, spune Anca Buzoianu, rector UMF.
Aici, prețurile sunt menținute la un nivel decent datorită unei subvenții suportate de stat.
„Ministerul Educației are un buget, o alocație care se numește subvenția cămine-cantine. O anumită subvenție, susținere a alimentelor cu o diferență de cost pentru alimente, pentru a face un preț atractiv ca studenții să poată să mănânce la un preț decent în cantinele respective”, spune Ion Ciucă, director Direcția de Finanțare a Învățământului Universitar și a Actelor de Studii.
Și la Iași prețurile de la cantină au rămas la un nivel sub cel al pieței. Și asta deoarece multe dintre ingredientele folosite la cantina Universității de Științele Vieții provin din fermele proprii.
„Primul fel a fost ciorbă rădăuțeană, care e cu carne, al doilea la fel varză cu carne, prăjitură, pâine – 25 de lei”, a dezvăluit un student pentru sursa citată.