- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt județele din România care au o populație mai scăzută decât în 1948? Sudul țării afectat de migrații

02 Jan, 14:19 • Cornel Ghimeșan
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică populația României a scăzut în ultimii zece ani cu 1,1 milioane de locuitori. Există județe care au mai puțini locuitori acum, decât aveau în 1948, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Care sunt județele din România care au o populație mai scăzută decât în 1948? Sudul țării afectat de migrații

Cum arată populația României în prezent, versur 1948. Potrivit datelor de la Recensământul din acest an, publicate de Institutul Național de Statistică, populația României a ajuns la 19.053.815 de persoane. În ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 1,1 milioane de locuitori.

Din 42 de județe (inclusiv municipiul București), 39 au pierdut din numărul de locuitori. Excepțiile le constituie județul Ilfov care a câștigat 153,9 mii de persoane, dar și județele Bistrița-Năsăud și Suceava care au câștigat 9,8, respectiv 7,7 mii de locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populație le-au înregistrat județele Caraș-Severin (-16,6%) și Teleorman (-14,9%).

Citește și: 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global. Economia modială afectată de încetinirea activității din Statele Unite, Europa şi China

În valori absolute, municipiul București a înregistrat cea mai mare pierdere de populație, de 166,4 mii persoane (-8,8%), urmat de județele Prahova (-67,8 mii, reprezentând 8,9 %) și Dolj (-61,1 mii, reprezentând 9,3%)“, potrivit Institutului Național de Statistică.

Care sunt județele din România care au o populație mai scăzută decât în 1948? Sudul țării afectat de migrații

Cea mai mare scădere în sudul țării

Sociologii explică de ce județele din sudul țării au pierdut cei mai mulți locuitori. Lipsa unor universități și existența multor zone rurale sunt cauzele principalele ale declinului.

„61% din pierderea aceasta este în Muntenia, exclusiv llfov, care a rămas la fel. Deci Oltenia, județele Bărăganului și Dobrogea. Aproape toate județele au scăzut ca populație, dar în cele rurale, fără universități, în special în sud, este uluitor ce s-a întâmplat. Toată lumea, mai puțin Bistrița Năsăud și Suceava, a luat liftul în jos, dar vitezele sunt foarte diferite. În 1992 Cluj, Iași și Timiș aveau împreună 2,24 milioane locuitori. Oltenia avea 2,45 milioane.

Acum cele trei județe menționate au 2,09 milioane. Oltenia mai are 1,87 milioane. Este mai mică cu un oraș de 200.000 de locuitori. Să adăugăm Hunedoara și Caraș Severin, congruente geografic Munteniei. Doar în aceste două județe, este 10% din toată scăderea națională. Le adăugăm la Muntenia și ajungem să vedem că 71% din scădere este concentrată pe o treime din suprafața țării.

Restul de 29% din scădere este distribuită astfel: 10% în Moldova, iar 19% între celelalte 14 județe ale Transilvaniei și Banatului, adică toate minus Hunedoara și Caraș“, a scris Barbu Mateescu, pe pagina sa de Facebook.

Comparația cu prima ediție a Recensământului din 1948

România avea la finalul anului trecut circa 19 milioane de locuitori, arată datele provizorii din Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021 publicate în această dimineaţă de INS, cu 20% mai mulţi faţă de prima ediţie a recensământului din 1948. Recensământul populaţiei din ianuarie 1948 a fost primul recensământ efectuat în condiţiile noului sistem politic, care a înregistrat populaţia ţării la structura teritorială după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Datele arată că în 11 judeţe din România sunt acum mai puţini locuitori decât după război, cea mai mare scădere în perioada analizată fiind înregistrată în Teleorman, de 34%. Astfel, dacă în 1948 în Teleorman erau circa 487.400 de locuitori, acum nu mai sunt decât 323.500 de locuitori. Mehedinţi, Sălaj, Caraş-Severin şi Giurgiu sunt de asemenea judeţe care au acum mai puţini locuitori decât în 1948.

La polul opus, anumite judeţe din România au avut o creştere semnificativă a populaţiei. Astfel, Ilfovul şi-a triplat populaţia în perioada 1948-2021. Constanţa avea la finalul anului trecut aproape 655.000 de locuitori, dublu faţă de 1948. Braşov, Iaşi şi Bucureşti au crescut la rândul lor cu 82%, 76%, respectiv 67%.

Alte articole: Boicotul împotriva Austriei continuă. CNAIR a confimat mutarea conturilor de la BCR către CEC Bank

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult