- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt noile plafoane de plăți și încasări în numerar. Câți bani cash pot încasa organizatorii de nunți

30 Nov, 18:42 • Bocioacă Bianca
Care sunt noile plafoane de plăți și încasări cash, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.
Care sunt noile plafoane de plăți și încasări în numerar. Câți bani cash pot încasa organizatorii de nunți

Modificările aduse Legii 70 din 2015, cea care întărea disciplina financiară, au stabilit noi plafoane privind plățile și încasările cash. Cel mai mare plafon eset de 50.000 de lei. Aceasta e suma maximă pe care persoanele juridice pot să o aibă în casierie, indiferent dacă sunt companii, microîntreprinderi, PFA-uri sau altele.

Există două excepții. Una în cazul în care trebuie plătite salarii, iar atunci suma din casierie poate depăși 50.000 de lei, dar numai pentru o perioadă de trei zile înaintea plății efective a salariilor.

Citește și: Comercianții continuă să facă reduceri la achiziția de produse cu bani cash, deși Guvernul a renunțat la limita de numerar

O altă excepție este făcută pentru organizatorii de nunți și botezuri. Aceștia pot avea mai mult de 50.000 de lei în casă, pentru că se presupune că suma finală este acitată din banii primiți drept cadou la astfel de evenimente.

Persoanele juridice pot plăti cash cel mult 10.000 de lei într-o zi, dacă plata este făcută către un cash&carry. Altfel, pot face plăți de cel mult 5.000 de lei.

Dacă o societate trimite un angajat în delegație, acesta poate avea la el o sumă cash, care poate acoperi toate cheltuielile legate de deplasare.

Noua definiție este că orice activitate desfășurată de o persoană care nu este organizată conform legii, este o activitate ilicită. Activitatea neorganizată conform legii este și dacă, spre exemplu, nu ți-ai actualizat codul CAEN la registrul Comerțului, dacă nu ai actualizat sediul social.

În cazul în care se consideră că o activitate este ilicită, la prima abatere, amenda este de 30.000 de lei și se confiscă toate bunurile folosite în activitateailicită, rezultate în activitatea ilicită sau deținute în cadrul activității ilicite. La a doua abatere amenda este de 60.000 de lei și se confiscă bunurile.

Citește și: CEC Bank nu majorează comisioanele la operațiunile cu bani cash. Bogdan Neacșu: „Sistemul bancar este pregătit pentru astfel de măsuri”

Noile plafoane pentru plăți și încasări cash

  • 50.000 de lei

– pentru tranzacțiile dintre persoane fizice

-pentru tranzacțiile dintre persoane fizice;

-pentru plafonul de casă al persoanelor juridice (inclusiv PFA/PFI, inclusiv magazine cash&carry). Excesul se depune la banca în maxim 2 zile lucrătoare (art. 4^2.1);

– Excepții: plata salariilor (3 zile), org de nunți și botezuri.

  • 10.000 de lei

-totalul plăților zilnice între persoane juridice;

-o plata/încasare către/de la persoane fizice;

-o singură plata către mag cash&carry;

-retrageri de la bănci (pe zi) AMENDĂ 15.000 – 20.000 Lei (art 12.2).

  • 5.000 de lei

-pentru o plată/încasare între persoane juridice cu excepția cash&carry.

  • 1.000 de lei

-pentru avansuri spre decontare.

Sunt interzise

  • Fragmentările plăților (aferente aceleiași tranzacții). Plata în rate este posibilă în limita plafoanelor;
  • Decontările în numerar cu asociații/acționarii/creditorii;
  • Este interzisă acordarea de avantaje clienților pentru plata în numerar.

Nerespectarea oricărei reguli constituie contravenție și se amendează cu minimum 500 de lei, maximum 25% din duma cu care se depășește plafonul, scrie newsweek.ro.