- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care va fi cea mai mică pensie din România în 2024? Simona Bucura Oprescu a vorbit despre acest aspect, în contextul recalculării 

24 Nov, 14:01 • Fundeanu Madalina
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit despre cea mai mică pensie din România, în contextul recalculării. Unele pensii vor crește doar cu 1%, în timp ce altele se vor mări chiar și cu 80%.
Care va fi cea mai mică pensie din România în 2024? Simona Bucura Oprescu a vorbit despre acest aspect, în contextul recalculării 

De curând, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit despre cea mai mică pensie din România, în contextul recalculării. De la data de 1 ianuarie 2024, odată cu digitalizare sistemului și cu modificarea indemnizației, în funcție de rata inflației, unii seniori pot beneficia de măriri chiar și de 80%. De asemenea, în septembrie 2024, urmează cea de-a doua tranșă de măriri, conform cancan.ro.

Cea mai mică pensie, în urma recalculării

Din data de 1 ianuarie 2023, punctul de pensie a crescut, de la 1.586 de lei, la 1.785 de lei, cu 12%. De pe 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei. Din moment ce pensia minimă actuală este de 1.125 de lei, la un calcul simplu, înseamnă că vârstnicii vor primi pensie minimă de 1.260. Dat fiind faptul că plafonul de 9,4% din PIB (Produsul Intern Brut) a fost eliminat din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) a fost eliminat, se pune doar problema dacă statul va avea, într-adevăr, bani ca să-și permită să suporte o astfel de taxare:

„Este foarte important ca noi toți să ne mobilizăm și să găsim resursele guvernamentale pentru susținerea acestei noi legi. Sigur, asta printr-o mai bună colectare la nivelul Ministerului Finanțelor, printr-o scădere a evaziunii fiscale și nu prin taxe sau dări noi pentru români.

Citește și: Vești bune pentru 3 milioane de pensionari! Când vor putea beneficia de pensie recalculată: „Deja le vom avea în plată!”

pensie
pensie

Sigur, politica fiscal-bugetară o fac colegii noștri de la Ministerul Finanțelor și Guvernul în ansamblul său, dar eu știu că atunci când se dorește, se poate. Și de data aceasta, se pot găsi resurse, așa cum și altădată este demonstrat că s-au găsit, cu atât mai mult pentru susținerea unui act normativ care nu face altceva decât să aducă respect și echitate pentru români”, a declarat ministrul Muncii.

Odată cu finalizarea procesului digitalizării pensiilor, Ministerul Muncii va avea o situație clară a sumelor care ajung, de fapt, la români. Potrivit spuselor ministrului Muncii, unele pensii vor crește cu 1%, iar altele, chiar și cu 80%. De asemenea, indemnizația minimă socială va crește, de la 1 ianuarie 2024, cu 87%.

„Vom avea pensii care vor crește poate cu 1%, pensii care vor crește cu 80%. Sunt simulări făcute de colegii noștri de la Casa Națională de Pensii cu persoane care se află acum în indemnizația minimă socială și care, pe calculele noastre, vor avea o creștere de 87% ”, a spus Bucura Oprescu.

Precizăm faptul că indemnizația minimă socială acum, în 2023, este de 1.000 de lei. Odată cu măsurile care urmează a fi implementate, suma va crește la 1.870 de lei. În plus, în septembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat o nouă mărire a pensiilor.

Vezi și: Dispare un tip de pensie în România. Noua lege aduce schimbări radicale în 2024