- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dispare un tip de pensie în România. Noua lege aduce schimbări radicale în 2024

22 Nov, 08:05 • Bumbeneci Diana
Beneficiarii de pensie din România se lovesc de tot mai multe schimbări. Noua lege a pensiilor aduce venituri mai mari pentru seniori, dar și elimină unele forme de sprijin financiar necorespunzătoare.
Dispare un tip de pensie în România. Noua lege aduce schimbări radicale în 2024

Un tip de pensie de care beneficiază o parte foarte mulți români va dispărea în România. Schimbarea apare odată cu noua lege a pensiilor adoptată recent de Guvern.

Dispare un tip de pensie în România

În noua lege a pensiilor din România vor exista, astfel, patru tipuri de pensii. În prezent se regăsesc cinci tipuri, așadar o formă de venit va dispărea. Este vorba despre pensia anticipată fără penalizări. După schimbarea adoptată de Executiv, în locul ei va rămâne pensia anticipată cu penalizări, potrivit noii legi a pensiilor.

În acest sens, în România vor exista patru tipuri de pensii, potrivit noului sistem: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Potrivit documentului legislativ, pensia pentru limită de vârstă poate fi cerută de românii care îndeplinesc condițiile de vârstă standard pentru pensionare și stagiul minim de cotizare.

Pensia anticipată va fi disponibilă doar cu penalizări, înlocuind varianta fără penalizări existentă în prezent. Schimbarea este că se va păstra doar un tip de pensie anticipată, în condițiile în care actuala lege a pensiilor (Legea 263/2010) stabilește două tipuri.  Tot aici se aduc și ajustări substanțiale în legătură cu vârsta standard de pensionare, care va fi 65 de ani pentru ambele sexe, începând din 2035.

pensii
pensii

Ai mai putea citi pe acest subiect și: Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe

De partea cealaltă, pensia de invaliditate va fi oferită românilor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, fie de alte boli și accidente sau grade de handicap ce nu pot permite desfășurarea activității.

Cât despre pensia de urmaș, această formă de venit va ajunge la copiii și la soțul supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile pentru a primi o pensie.

Soţul supravieţuitor va avea dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.

Cum poți afla când ai dreptul la pensionare?

Vârsta de pensionare precum și banii pe care îi vor primi românii la bătrânețe reprezintă o grijă semnificativă în ultima perioadă, pe fondul ultimelor schimbări luate de Ministerul Muncii. Fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat, românii se gândesc la momentul în care vor fi nevoiți să calculeze banii pe care îi vor primi lună de lună, după o viață întreagă în câmpul muncii.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă. Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, precum și alte informații personale de bază, iar portalul online va oferi datele cerute. Iată aici pașii:

Ce ai mai putea citi pe acest subiect: Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români. Daniel Baciu, CNPP: „Stagiul de cotizare contează foarte mult”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult