- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Metoda „tubul”, o nouă escrocherie românească. Cum sunt păcăliți românii să cumpere cartofi stricați

10 Jul, 10:24 • Stefan Simion
Ingeniozitatea românilor nu are limite atunci când este vorba despre bani câștigați ușor. Unii concetățeni "au patentat" o metodă inedită de escrocare a clienților nativi, cărora le vând cartofi stricați în cantități mari.
Metoda tubul, o nouă escrocherie românească. Cum sunt păcăliți românii să cumpere cartofi stricați

Astfel, un român care cumpără un sac de cartofi poate avea surpriza ca jumătate dintre ei să fie stricați. Asta din cauza metodei „tubul”, o tehnică prin care comerciantul plasează cartofii sănătoși doar pe marginea sacului, în timp ce la interior pune cartofii stricați, imposibil de consumat.

Această practică este confirmată de tot mai mulți români care s-au văzut cu banii dați pe un produs din care nu au putut consuma decât jumătate.

Metoda „tubul” sau cum sunt păcăliți românii să cumpere cartofi stricați

Metoda „tubul” a fost dată în vileag de un vlogger celebru, care a cumpărat mai mulți saci de cartofi dintr-un depozit mare din București.

Ajuns acasă, acesta a avut surpriza să constate faptul că legumele mari și frumoase erau așezate pe marginea sacului, în timp ce în interior se aflau cartofi mici, mulți dintre ei mucegăiți.

Citeste si „Aurul alb”, secretul tinereții fără bătrânețe. Beneficiile puțin cunoscute pentru sănătate și frumusețe ale uneia dintre cele mai banale legume

Cartofii mari sunt puși pe margine, frumos, la vedere. De-asta zici că ai făcut o afacere bună. Dar dacă deschizi sacul și începi să-i scoți, înăuntru găsești cartofi mici, loviți, unii stricați. Nu zic că am ceva cu ăia mici, dar când plătești pentru un sac cu cartofi de calitate, vrei să fie tot sacul la fel”, povestește vloggerul într-un video devenit viral, potrivit stiridiaspora.ro

Clipul său a stârnit un val de reacții, multe de la „victime” ale acestei escrocherii. Comentatorii au dezvăluit că metoda „tubul” se practică nu doar în cazul cartofilor, ci și al castraveților, ardeilor sau gogoșarilor.

Clienții pățiți dau piețele pe magazine, acolo unde ambalajele sunt standardizate

Cei pățiți spun că și-au învățat lecția și că au renunțat să mai cumpere la sac, preferând să cumpere vărsat.

Toate legumele la sac sunt puse cu un tub mai gros. Am pățit și cu castraveți – ăia erau mici pe dinafară și mari pe dinăuntru – și cu gogoșari. Acum iau câte 3-5 kg vărsați, nu la sac. Așa văd ce cumpăr”, a comentat cineva.

Așa fac toți! Pun un tub larg în mijlocul sacului și pe el bagă cartofii mici, eventual și stricați, și câteva pietre, să tragă la cântar! Pe margine, aranjează pe cei mari. Valabil și pentru gogoșari. Am pățit eu asta! De atunci, niciodată nu mai iau la sac”, s-a plâns un alt client pățit.

Se pun în sac într-un burlan. Pe exterior – cei mari, frumoși, de poză, iar în interior – ciurucurile. Așa se ambalează și ardeii. Sunt pățit. În târgul din Constanța sunt mulți samsari care procedează așa. Acum cumpăr de la Metro”, spune un altul.

Citeste si Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii care stau la curte şi vor să crească legume. Regula pe care mulţi o ignoră

Una dintre piețele în care această practică este extinsă este târgul Pucheni, din cartierul bucureștean Rahova, indicat de mai mulți clienți păcăliți. Mulți dintre aceștia spun că nu este doar vina samsarilor, ci și a lipsei de controale eficiente.

Și cum tot pățitu-i priceput, mulți români au renunțat fie să mai cumpere cantități mari, fie să mai cumpere din piețe, orientându-se către magazinele mari, acolo unde ambalajele sunt standardizate, iar riscul de a fi înșelați e mai mic.

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult