- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locul din România în care o casă se vinde cu 250 de euro. Frumusețea localității, comparată cu zone din Elveția

26 May, 13:12 • Bumbeneci Diana
Într-un sat din România, o casă se vinde la prețul unei chirii pentru o garsonieră. Iată cum s-a ajuns la această situație din ce în ce mai întâlnită pe teritoriul țării noastre.
Locul din România în care o casă se vinde cu 250 de euro. Frumusețea localității, comparată cu zone din Elveția

Satele fantomă reprezintă o problemă din ce în ce mai acută în România. Pe măsură ce tot mai mulți români pleacă în străinătate pentru o viață mai bună, multe sate din țară rămân depopulate. Un astfel de exemplu este un sat unde o casă se vinde cu doar 250 de euro. Deși prețul este incredibil de mic, oamenii nu se înghesuie să cumpere aceste locuințe.

Casă la doar 250 de euro

Aproximativ 6 milioane de români sunt plecați în străinătate, mulți dintre ei fiind stabiliți acolo de ani de zile și afirmând că nu intenționează să se întoarcă, în ciuda dorului de casă. Exodul românilor continuă să crească, în timp ce populația rămasă în țară îmbătrânește rapid. Astfel, satele rămân populate doar de bătrâni, care la rândul lor dispar, lăsând localitățile pustii. În județul Prahova, un metru de pământ se vinde cu un leu, iar în satul Rotunda din Bacău, o casă se vinde și cu 250 de euro.

Casele din Rotunda au fost construite în urmă cu 16 ani pentru a găzdui oamenii afectați de inundațiile din acea perioadă. Satul a fost grav afectat de aceste dezastre naturale, iar autoritățile au intervenit construind locuințe pentru sinistrați. Cu toate acestea, casele au rămas neocupate de-a lungul timpului. Deși sunt scoase la vânzare la prețuri foarte mici, cu mult sub nivelul pieței imobiliare, nu există interes pentru aceste proprietăți.

case în satul Rotunda
case în satul Rotunda

Motivul lipsei de interes pentru casele din satul Rotunda este complex. În primul rând, starea actuală a caselor este un factor esențial. Acestea sunt într-o stare avansată de degradare și necesită renovări majore. Cele 200 de locuințe din comuna Gura Văii au fost construite pentru sinistrați, însă aceștia nu au rămas acolo prea mult timp. Casele au fost abandonate, iar locuitorii au plecat luând cu ei tot ce aveau, lăsând locuințele goale. În unele cazuri, casele au suferit deteriorări grave, rămânând fără acoperișuri sau ferestre.

Citește și: Caz fără precedent. Un bărbat și-a construit o casă pe acoperișul unui bloc cu 8 etaje din Brașov

casă în satul Rotunda
casă în satul Rotunda

Primarul din Gura Văii este profund dezamăgit de situația acestor case. Construirea lor a implicat investiții financiare semnificative, iar acum ele sunt abandonate. În ciuda eforturilor sale de a găsi noi proprietari, nimeni nu este interesat să se mute acolo. La vremea respectivă, costul locuințelor varia între 5.000 și 7.000 de euro, dar acum prețurile sunt mult mai mici, iar interesul este aproape inexistent.

Până acum, doar cinci cumpărători au achiziționat casele și s-au stabilit în această zonă. Chiar dacă prețurile sunt mult mai scăzute în prezent, foarte puțini oameni sunt interesați să se mute în acest sat abandonat din Bacău. Cei care au cumpărat locuințe în zonă le-au transformat în case de vacanță, dar numărul acestora rămâne extrem de mic.

Ai mai putea citi și: Scade interesul pentru Noua Casă. Ce se întâmplă în 2024 cu creditele ipotecare și creditele de nevoi personale

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult