- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât a ajuns să coste 1KG de carne de miel. Prețurile vor exploda înainte de Paște

03 Mar, 14:15 • Bumbeneci Diana
Carnea de miel începe să devină un lux. Cât plătesc românii pentru un singur Kg, cu puțin timp înainte de Paște.
Cât a ajuns să coste 1KG de carne de miel. Prețurile vor exploda înainte de Paște

Cu peste două luni până la sărbătoarea Paștelui, mulți români încep deja pregătirile. Pe lângă ouăle roșii, carnea de miel este vedeta mesei pascale, însă prețurile au înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu anul precedent. Se anticipă că acestea vor continua să urce, făcând ca puțini români să își permită să achiziționeze carne de miel.

Cât costă în prezent carnea de miel

Paștele este un moment așteptat cu nerăbdare de români, oferind oportunitatea de a petrece timp de calitate alături de familie și prieteni. Ouăle roșii, cozonacul, pasca și, bineînțeles, carnea de miel sunt nelipsite de pe masa tradițională de Paște.
Prețurile la carne de miel au crescut față de anul anterior. În ultimul an, majorarea prețului kilogramului de carne de miel a fost de aproximativ 15%, ajungând la 20 de lei.

Recent, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani a anunțat că va pune la dispoziția cumpărătorilor aproximativ 600 de miei de carne pentru Sărbătorile Pascale. Conform instituției, un adaos de 10% este aplicat prețului pentru consumatori, astfel că prețul va fi de 22,03 lei/kg pentru mieii în viață. În plus, reprezentanții stațiunii au subliniat că orice preț mai mare înseamnă speculă.

Directorul unității de cercetare, Ionică Nechifor, a îndemnat consumatorii să sprijine producția locală și să se orienteze către fermierii din Botoșani pentru achiziționarea cărnii de miel.

carne de miel
carne de miel

Vezi și: Vestea zilei de la MADR. Se acordă plăți în valoare de 1,5 miliarde de lei pentru o categorie de români

În ciuda faptului că prețul actual al cărnii de miel nu este exorbitant, se anticipă o explozie a prețurilor în apropierea Sărbătorilor Pascale. Anul trecut, în perioada Paștelui, prețul a ajuns la 65 de lei/kg, comparativ cu 35 de lei/kg în 2022. Această creștere accentuată a prețurilor ar putea determina mulți români să renunțe la achiziționarea cărnii de miel pentru masa de Paște.

„Acum, carnea de miel este cotată la 23 de lei/kg în viață și cu siguranță va urca în perioada sărbătorilor. Este normal să crească în această perioadă, având în vedere cererea mai mare și oferta limitată”, a explicat fermierul Nikolas Vasile Pop.

Statisticile arată că un român consumă, în medie, 3 kilograme de carne de miel pe an. Cu toate acestea, este posibil ca această cifră să scadă în următorii ani, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor.

Vezi și: Marcel Boloș, anunț privind impozitele românilor. „Este cea mai bună alegere! Am beneficiat 20 de ani”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult