- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât câștigă un zilier în România, în 2023. Munca sa este plătită la oră

15 Jan, 22:02 • Bumbeneci Diana
În România, un zilier câștigă extrem de puțin, față de alte țări, motiv pentru care oamenii aleg să plece la muncă peste graniță. Iată cât câștigă o persoană care lucrează cu ziua.
Cât câștigă un zilier în România, în 2023. Munca sa este plătită la oră

În ultimele luni, din cauza scumpirilor, mai mulți români caută să aibă minim două joburi, din care unul să fie ori part-time, ori cu ziua. Din acest motiv mulți au fost curioși să afle cât câștigă un zilier în țara noastră. Ei bine, chiar dacă sunt muncitori cu ziua, aceștia au dreptul prin lege să beneficieze de o remunerație zilnică brută, care de altfel, crește de la o perioadă la alta. Deși câștigă bani cu ziua, cei care lucrează sub această formă trebuie să înregistreze venitul.

Cât câștigă un zilier în România?

Ca medie, în România, un zilier este plătit cu 18,145 lei/oră. Plata diferă în funcție de orașe, dar și în funcție de tipul muncii prestate. Conform legii nr. 52/2011, pentru activitățile desfășurate ocazional, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută care nu poate valora mai puțin decât salariul minim. Mai exact, în 2023, beneficiarii unei activități efectuate de ei trebuie să îi plătească pe aceștia cu 18,145 lei/oră, conform Hotărârea de Guvern numărul 1447/2022.

Activitățile care pot fi efectuate de către un zilier sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011. În acest sens, implicarea muncitorilor în lucrări care nu sunt prevăzute de lege va duce la sancționarea beneficiarilor cu o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

Ai mai putea citi: Cât trebuie să muncească un român în Germania pentru a ieși la pensie

venituri zilier România/foto: pexels.com
venituri zilier România/foto: pexels.com

Desigur, beneficiarul trebuie să plătească impozit și să contribuie la pensii. Românul care lucrează ca zilier trebuie să asigure impozitul pe venit (cotă 10%), dar și o contribuție pentru pensii (cotă 25%).

În același timp, Legea 52/2011 prevede faptul că zilierii nu pot avea calitatea de asigurat. Acest lucru este posibil doar dacă acesta optează pentru înregistrarea în sistemul public de sănătate.

Mai trebuie reamintit și faptul că persoana care beneficiază de anumite lucrări este obligată să înregistreze, la începutul zilei de lucru, datele de identificare ale muncitorului în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Fără această înregistrare, muncitorul poate primi o amendă usturătoare.

Cât despre obligațiile pe care le are zilierul, ei bine acesta trebuie să semneze în Registrul de evidență după achitarea remunerațiilor convenite, să-și exercite activitatea convenită cu antreprenorul și să aibă grijă de bunurile celui pentru care lucrează.

Se șine cont și de durata zilei de muncă. Mai exact, orice zilier care își desfășoară activitatea trebuie să o facă în funcție de vârstă. De exemplu, pentru persoanele cu vârsta de 18 ani, durata de lucru este de 8 ore (ziua sau noaptea). Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16-18, durata de muncă va fi de 7 ore, iar persoanele care au 15 sau 16 ani vor presta servicii timp de 5 ore și doar pe timpul zilei.

Mai poți citi și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic. Ce zile libere vor avea românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult