- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât cheltuiește pe lună un român stabilit în Germania. A făcut calculul, iată suma totală care a rezultat la final

03 Dec, 21:13 • Cornel Ghimeșan
O mulțime de români aleg să părăsească țara în speranța că își pot face un trai mai bun în străinătate. Spre exemplu, în 2022, aproape 50.000 de români au plecat definitiv din România, fiind cel mai mare număr înregistrat în ultimii 30 de ani.
Cât cheltuiește pe lună un român stabilit în Germania. A făcut calculul, iată suma totală care a rezultat la final

Mulți oameni aleg să plece din țară pe motiv că traiul e prea scump aici și nici salariile nu sunt deloc satisfăcătoare. Un român care s-a stabilit în Germania a dezvăluit că nici acolo lucrurile nu sunt mult diferite, cheltuielile fiind foarte mari.

Românul stabilit în Germania a dezvăluit cât costă să trăiești o lună acolo. Rezultatul l-a surprins chiar și pe el. Bărbatul și-a analizat atent toate cheltuielile primare, nu a inclus alte costuri suplimentare, cum ar fi o masă în oraș sau o ieșire la teatru.

Citește și KFC a înregistrat creșteri mai mult decât duble. Societatea a atins borna de un miliard de lei în 2023

Cât cheltuiește pe lună un român stabilit în Germania

A început cu banii pe care îi dă pe chirie. Așadar, o locuință modestă din Germania, dotată cu toate cele necesare, costă 600 de euro pe lună. În plus, românul trebuie să scoată din buzunar 120 de euro pentru curent, la care se adaugă 50 de euro pe care-i plătește pentru abonametul la internet. Pe mâncare dă circa 800 de euro pe lună, la care se adaugă 300 de euro pe care îi dă pe țigări. În plus, se adaugă prețul lunar al motorinei, de 160 de euro.

Așadar, pentru un trai decent în Germania ar trebui să scoți din buzunar, la final de lună, aproximativ 2000 de euro. Acestea sunt cheltuielile fixe, însă se pot adăuga și altele, în funcție de stilul de viață al fiecăruia.

În ultimii zece ani, un număr de 250.000 de români au plecat definitiv în afara țării.

„Dacă n-am aduce forță de muncă din străinătate, am intra în colaps și de azi. Vedem din ce în ce mai mulți oameni de o altă naționaltate pentru simplul motiv că deficitul de forță de muncă nu mai poate fi acoperit. Sistemul de pensii, de salarizare, bugetar e deja în colaps, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai grave. Doar ca să dau o imagine foarte simplă, înainte de ’90 o generație avea 800.000 de copii, acum o generație are puțin peste 180.000 de copii. Din 180.000 o parte nu rămâne în România, iar o parte dintre ei nu termină nici opt clase”, a explicat Gelu Duminică, sociolog, la Digi 24.

Citește și Salariu între 1.200 și 1.400 euro net pe lună și bonusuri în funcție de performanță. Este nevoie să vorbești foarte bine limba engleză

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult